Donald Trump susține că Statele Unite au „depăşit vârful” îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, adăugând că aceste „progrese încurajatoare” i-ar permite să prezinte liniile directoare vizând redeschiderea economiei.
Se apropie alegerile din noiembrie, Trump mai vrea o tură la Casa Albă iar o victorie împotriva pandemiei coronavirusului îi vine mănușă. Numai că acest calcul politic cinic este umbrit, potrivit CNN, de un bilanț de 27.850 de decese şi peste 630.000 de îmbolnăviri, măreața Americă –cea mai afectată țară din lume – este prea slăbită pentru a urma planurile președintelui.
Un președinte convins că “aceste progrese încurajatoare ne-au plasat într-o poziţie foarte solidă pentru a finaliza directivele adresate statelor pentru a redeschide ţara”, fiind evident că “strategia noastră agresivă funcţionează”. “Vom redeschide state, pe unele mai devreme ca pe altele. Unele state s-ar putea deschide înaintea termenului de 1 mai. Cu toţii vom reveni în forţă”. Numai că mai multe state nu sunt pregătite pentru deschidere, vârful epidemiei nu a ajuns la maximum.
Experții au ajuns la concluzia că singura cale sigură de a deschide economia națiunii va fi un sistem de testare în masă care poate urmări, izola și urmări infecțiile coronavirusului care vor apărea pe măsură ce societatea va reactiva. În plus, spitalele încă nu au suficiente teste pentru a diagnostica bolnavii, cu atât mai puțin pentru a acoperi restul populației. „Să încetăm să ne prefacem că trei milioane de teste sunt suficiente. Avem nevoie de capacitatea de a face milioane de teste dacă nu pe zi, pe săptămână”, a avertizat Jennifer Lee, medic de urgență. Fiecare stat și regiune se poate confrunta cu o cronologie diferită a epidemiei. Și, în timp ce planul lui Trump permite o astfel de variantă, presiunea sa constantă pentru ca țara să revină la muncă ar putea face mai mult rău autorităților locale. Dar o pandemie nu dispare când vrea un președinte.
Detaliile planificării statului sugerează că viața nu va reveni la normal decât când va exista un vaccin – probabil nu mai curând de anul viitor. Aceasta înseamnă că măsurile de distanțare socială vor rămâne în vigoare, mulți oameni vor lucra de acasă iar toate afacerile vor merge pe avarie.