AcasăNewsDe unde vine obsesia lui Trump pentru hidroxiclorochină

De unde vine obsesia lui Trump pentru hidroxiclorochină

Cu câteva săptămâni înainte ca președintele american să pomenească acest medicament anti-malarie pentru prima dată, o discuție despre hidroxiclorochină dintre „filozoful” Adrian Bye și doi investitori în criptocurrency pe Twitter a stârnit un lanț de evenimente care au adus la promovarea unui produs a cărui eficiență în tratamentului  împotriva noului coronavirus nu a fost dovedită științific, dar a devenit o fixație pentru liderul de la Casa Albă.

Trump a mărturisit că luat hidroxiclorochină în mod preventiv, i-a susținut în mod repetat beneficiile, iar administrația sa este suspectată că a făcut presiuni asupra autorităților din domeniul sănătății pentru a o autoriza.  Drumul ciudat pe care l-a luat acest medicament pentru a ajunge la președinte a expus existența unui canal de informații din surse dubioase din mass-media de dreapta. Pe 11 martie, Gregory Rigano și James Todaro, cei doi investitori în criptocurrency, și-au informat puținii adepți pe Twitter despre posibilitatea tratamentului pentru coronavirus și riscurile mortalității. Adrian Bye, un autointitulat filozof, care spune că locuiește în regiunea munților Wudang (China centrală) i-a intervievat pe acești “lideri de opinie din noul sector tehnologic” și a afirmat că “hidroxiclorochina va ține oamenii departe de spitalele de urgență, dar Statele Unite nu și-au dat seama încă”, relatează Huffingtonpost. Toți trei au făcut aluzie la studii medicale pe această temă. Potrivit Politico, Gregory Rigano i-ar fi cerut lui Adrian Bye să-i ofere mai multe informații despre clorochină și date despre utilizarea acesteia înainte de a anunța, pe 12 martie, că va publica a doua zi un raport scris împreună cu un “om de știință eminent”. Pe 13 mai, cei doi investitori au lăudat eficacitatea clorochinelor într-un articol publicat în Google Docs(astăzi inaccesibil) și au menționat că sunt membri afiliați  la Școala de Medicină a Universității Stanford, Academia Americană de Științe și Școala de Medicină a Universității Alabama, deși aceste instituții prestigioase au dezmințit clar informația. Dar articolul a devenit viral,  miliardarul Elon Musk (CEO Tesla) l-a menționat pe Twitter, după care Fox News și alte mijloace de presă de dreapta s-au grăbit să-l promoveze. Gregory Rigano a fost invitat de Tucker Carlson, prezentatorul Fox News și consilier informal pentru Trump la un moment dat. După ce l-a prezentat în calitate de “consilier Stanford”, el a spus: „Ceea ce urmează să vă spunem aici este existența unui al doilea remediu pentru combaterea acestui virus”. A doua zi după emisiunea lui Carlson, președintele american a menționat pentru prima dată medicamentul la o conferință de presă la Casa Albă. El a continuat pentru următoarele zile, spunând că este „un mare fan” al hidroxiclorochinei, despre care a spus că „poate fi un schimbător de jocuri” în lupta cu virusul, chiar dacă Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a cerut mai întâi dovezi în acest sens. Și după cum s-a văzut, a avut dreptate.

Agitatorii “remediului – miracol”

Adrian Bye, Gregory Rigano și James Todaro nu sunt surse de încredere cu privire la tratamentul coronavirusului și la sănătatea publică. Primii doi nu sunt medici – Adrian Bye a declarat deschis că nu este calificat să vorbească despre medicină – iar al treilea, absolvent de medicină, a devenit un antreprenor tehnologic.

Pe lângă lipsa de expertiză medicală, Bye a flirtat în mod repetat cu ideologia sectară și extrema dreaptă. Este autorul pe Twitter al mai multor considerente antisemite, a discutat cu liderii “supremației albe”, precum Richard Spencer, și a postat un link către un site denigrator al Holocaustului. Rigano continuă să abuzeze de statul de consilier la Stanford, suficient ca să fie ascultat la emisiuni și  pe Twitter. De asemenea, el susține că a lucrat cu Vladimir Zelenko, un medic generalist din New York, popular în mass-media de dreapta și cu asociați ai lui Donald Trump. Conform rapoartelor, guvernul american îl monitorizează pe Zelenko în urma afirmațiilor false că a primit aprobarea guvernului federal pentru a efectua un studiu asupra unui tratament pentru coronavirus. James Todaro, care a început recent să se opună măsurilor de izolare, a apărut pe programul de radio al teoreticianului conspirației  mondiale Jerome Corsi.

Între timp, Fox News și Fox Business Network – care, potrivit Washington Post , au menționat clorochina sau hidroxiclorochina de peste 1.300 de ori între jumătatea lunii martie și sfârșitul lui aprilie – au redus ambele medii de acoperire a medicamentului. Un studiu publicat în The Lancet, considerată cea mai importantă revistă medicală la nivel global,  a avertizat asupra ineficacităţii şi riscurilor unor tratamente pentru COVID-19, printre care clorochina și hidroxiclorochina. Cu alte cuvinte, fac mai mult rău decât bine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
652 afisari

8 COMENTARII

  1. daca asta care e nr unu mondial a testa pe el si e inca viu si sanatos de ce sa nu il credem si sa credem toate bla , bla urile unora care pe ideologii sau interese doar manipuleaza sau mint!!!!!!! este buna si ca atare sa o bage la toti !!!!

  2. Hidroxiclorochina chiar funcționează, băi, trompetă a psihopaților care bagă moartea în omenire. E probat de zeci de ani. Dacă nu-ți dai seama că treaba este politică, numai și tocmai pentru că este un o chestiube susținută de Trump, pe care sataniștii îl urăsc cu patos, înseamnă că ești labagiul, nu ziarist. Apropo, pe când despre Quid Pro Joe (Biden) și înregistrările audio ale conversațiilor dintre el și Poroshenko, scoase la iveală de curând, din care reiese, fără putință de tăgadă, corupția atroce a democraților și faptul că EI se fac vinovați exact de ceea ce l-au acuzat pe Trump, de când a ieșit președinte și până mai ieri, cu impeachment-ul? Și ies la iveală atâtea și atâtea lucruri, crâncene, ți se face părul maciucă de cât de nemernici sunt ăia, lucruri legate inclusiv (și, poate, mai ales) de implicarea lui Obama, însuși, în săpatul gropii lui Trump, încă dinainte ca acesta să fie ales președinte? Despre astea nimic, băiețică? Te alături ” mainstream ” media, care nu suflă o vorbă?

  3. Una la mână, nu există în lumea asta un medicament dovedit împotriva Covid-19, cu atât mai puțin hidroxiclorochina. Doi la mână, pe cine a omorât Fauci, dacă se poate ști? Trei la mână, clorochina funcționează doar anti-malarie „de zeci de ani”.

  4. În România e la putere tot partidu democrat american prin amb.așa zis republican.Acest ziarici-Jacota e proObama,Clinton killary,și antiTrump! E proBigPharma ,că aia nu-s de acord cu Trump! Cum sa promoveze Trump niste medicamente ieftine cind ei planuisera sa faca o medicatie pt. buzubarele milionarilor?

  5. Poftim, domnule, aici ai răspunsurile și mai mult decât atât. Vezi că sunt trei părți, scroll down, dar găsești și filmul întreg, dacă îl mai găsești, are până în 30 de minute, dacă nu mă înșel. Se numește ” PLANDEMIC ”, caută-l, vezi-l, apoi stai strâmb și judecă drept. Sănătate!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger