AcasăDe luni incepe Postul Pastilor! Tot ce trebuie sa stii despre cel...

De luni incepe Postul Pastilor! Tot ce trebuie sa stii despre cel mai aspru post din an!

Postul Sfintelor Pasti, cel mai lung si cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, din intregul an, incepe luni, pe 18 martie, si se incheie pe data de 5 mai, ziua cand se sarbatoreste anul acesta Invierea Domnului.

Postul Pastelui mai este numit in popor si Postul Mare si se tine timp de 40 de zile, sau sase saptamani, amintind de postul tinut de Mantuitor inainte de a incepe activitatile mesianice.

In una dintre cele sase saptamani, Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, care tine de dupa Florii pana la Pasti, se va posti deplin. Postul Pastilor este nu doar mai lung si mai important din cele patru posturi de peste an, ci si cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe.

Conform traditiei stabilite in timp de Biserica Ortodoxa, in aceste sase saptamani se posteste in felul urmator: In prima saptamana, luni si marti, se recomanda post complet, sau cum se mai spune in popor – post negru. Pentru cei mai slabi este recomandat ajunarea pana seara cand se poate consuma putina paine si apa. Acelasi tip de post se va tine in Saptamana patimilor, in zilele de luni, marti, miercuri, vineri si sambata. Miercuri se ajuneaza pana seara cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn.

In restul postului, de luni pana vineri se mananca uscat o singura data pe zi, seara, uscat, iar sambata si duminica, de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin. Sunt dezlegati la vin si untdelemn de sarbatorile Joia Canonului celui mare, inainte si dupa serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie), dar si de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, si in Joia patimilor.

Credinciosii ortodocsi, care tin post, au dezlegare la peste la praznicul Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor,

Postul de alimente trebuie insotit de milostenie, bunatate, iubire, rabdare si respect, dupa cum spune purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Stoica.

La catolici Postul Pastilor, care are o durata tot de 40 de zile, nu incepe luni, precum cel al ortodocsilor, si in miercurea numita a Cenusii. Catolicii dezleaga postul in duminicile Paresimilor, cand mananca „de dulce”.

author avatar
Alina Costache