AcasăNewsDe la Gigafactory la Gigavoice. Sindicatul îi provoacă alergie lui Elon Musk

De la Gigafactory la Gigavoice. Sindicatul îi provoacă alergie lui Elon Musk

În timp ce majoritatea marilor producători auto din lume (cu excepția Chinei) au propriile sindicate, nu este cazul la Tesla. Federația angajaților pentru a-și apăra mai bine interesele nu a fost niciodată pe placul  lui Elon Musk.

Până acum, Tesla a reușit să evite prezența unor sindicate uneori puternice în rândurile sale, dar pentru cât timp? Când a venit vorba de construirea fabricii sale(Gigafactory) din Germania, compania s-a lovit de realitatea situației: IG Metall, sindicatul copleșitor din industria germană, i-a spus că trebuie să i se acorde un loc în fabrică. Dar Tesla rezistă, în ciuda metodelor de management semnalate în Germania. Cu insistență, IG Metall a reușit să obțină crearea unui grup de angajați numit… Gigavoice (destul de apropiat de conducere).

Iar în Statele Unite, pe propriul teritoriu, Tesla se confruntă cu scandaluri pentru că a concediat mai mulți angajați, în timp ce apar încercări de a crea un sindicat.

„Lipsește o cultură managerială care să încurajeze o dezbatere deschisă în cadrul companiei cu privire la preocupările angajaților”, a avertizat unul dintre liderii IG Metall din Germania, referindu-se la Tesla. De cealaltă parte a Atlanticului, Musk este  suspectat de a face curățenie în rândul activiștilor săi sindicali.

Zeci de persoane au fost concediate, se presupune drept “represalii pentru activitatea sindicală și pentru a descuraja crearea unui sindicat”.

Acest tip de veste vine într-un moment nu tocmai ideal pentru Tesla, care tocmai a anunțat rechemarea masivă în service a peste 360.000 de vehicule din întreaga lume (Model S și Model X 2016-2023, Model 3 2017-2023 și Model Y 2020-2023) pentru defecțiuni ale sistemului semi-autonom Autopilot, care ar putea duce la accidente. Autopilotul a fost, de asemenea, criticat în Statele Unite, ceea ce a dus la o anchetă penală.

Dar Musk se revanșează într-o notă mult mai pozitivă, anunțând deschiderea de Superchargers în SUA pentru alte vehicule electrice. Această decizie a fost salutată de  președintele Joe Biden care dorește să vadă sute de mii de mașini alimentate cu baterii pe drumurile americane în anii următori. Iar sprijinul rețelei Tesla va fi indispensabil.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
228 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger