AcasăNewsDe la DNA, fuguta la ANAF sa-ti dai averea

De la DNA, fuguta la ANAF sa-ti dai averea

Pe Iohannis l-a luat gura pe dinainte: “cei gasiti vinovati sa nu se mai bucure de banii sau bunurile dobandite prin incalcarea legii”

Sub deviza ”Nu uitati, noi suntem DNA”, Codruta Kovesi a prezentat, ieri, bilantul luptei anticoruptie pe 2016. Un bilant din care nu a lipsit numarul politicienilor prinsi cu mata-n sac dar au fost omise abuzurile care tin capul de afis in mass media ultimelor saptamani. In schimb, sefa DNA a sustinut ca sistemul judiciar a fost, in 2016, tinta unor ”atacuri incredibile si  fara precendent” si a unor campanii purtate cu ”informatii false”.

Pe Iohannis l-a luat
gura pe dinainte: „cei
găsiți vinovați să nu
se mai bucure de banii
sau bunurile dobândite
prin încălcarea legii“.
El este primul care
ar trebui să treacă
la fapte…

Spre deosebire de premierul Sorin Grindeanu, care a preferat sa rateze bilantul in direct si sa-si vada de sedinta de guvern, presedintele Klaus Iohannis s-a prezentat punctual ca un neamt. Asta desi cu doar o zi inainte Justitia decretase, odata pentru totdeauna, ca familia prezidentiala o obtinut cu acte false casa din centrul Sibiului – perla coroanei imobiliare detinute de Carmen si Klaus Iohannis. Ceea ce inseamna ca prezenta lui Iohannis la bilantul DNA poate fi echivalata cu punerea unei bomboane pe coliva Justitiei.

Lupul moralist de la poarta anticoruptiei

Placerea lui Klaus Iohannis de a participa la bilantul DNA si de a lansa o noua salva anticoruptie a fost stricata, ieri, de un grup de cetateni hotarati, care l-au intampinat cu huiduieli si l-au indemnat sa-si dea grabnic demisia – cerere ignorata cu un zambet strepezit de seful statului. Eventuala stanjeneala nu a durat insa din moment ce, odata ajuns in mediul interior protejat, Iohannis cel ramas cu doar cinci case si cu o mare problema pe cap din cauza banilor incasati pe chiria celei proaspat pierdute s-a apucat sa peroreze, culmea, exact despre recuperarea prejudiciilor si sanctionarea celor care au fentat statul. ”Marea problema ramane recuperarea prejudiciilor si pe buna dreptate societatea asteapta o mai buna recuperare a prejudiciilor (…) O societate in care lupta anticoruptie e eficienta e una in care cei gasiti vinovati nu se mai bucura de banii sau bunurile dobandite prin incalcarea legii”, a decretat Iohannis, trezind in firile optimiste speranta ca de la bilantul DNA se va duce glont la ANAF pentru a returna macar o parte din sutele de mii de euro incasate de pe urma casei din Sibiu. Pentru ca, stand stramb si judecand drept, varianta cumparatorului inocent nu sta bine in picioare cata vreme sotia sa a figurat pe post de mostenitor in niste acte demolate apoi in Justitie. De acum inainte ramane sa se stabileasca daca si ce prejudicii exista si cine trebuie sa plateasca pentru ele, asta bineinteles daca Justitia mioritica va avea tupeul sa cerceteze cazul.

CCR sa se planga la CSM: Kovesi a criticat deciziile Curtii

Adversar declarat al oricarui comentariu legat de vreo decizie a Justitiei, Codruta Kovesi nu s-a sfiit sa acuze Curtea Constitutionala ca a lasat ”societatea neaparata” dupa ce a impus o noua interpretare a abuzului in serviciu. Mai exact dupa ce CCR a exclus posibilitatea ca aceasta infractiune sa poata fi aplicata si in cazul incalcarii legislatiei secundare. ”Activitatea DNA a fost influentata major de deciziile de neconstitutionalitate. Multe achizitii se fac cu incalcarea legislatiei secundare, ceea ce lasa societatea neaparata dupa decizia CCR”, a reclamat Kovesi. Iar daca afirmatia este tratata in acelasi regim cu zicerile politicienilor, rezulta ca sefa DNA taman a calcat pe becul ingerintei in cazul CCR. In plus, Kovesi a militat pentru statutul ”divin” al magistratilor declarandu-se hotarat impotriva adoptarii unei legi a raspunderii in cazul lor:Nu credem ca sunt necesare modificari ce aduc atingere independentei magistratilor”.

 Iohannis a obosit inainte de vreme

Concluzia vine de unde nici cu gandul nu gandesti, si anume dinspre BNR, mai exact din partea binecunoscutului consilier Adrian Vasilescu. Care crede ca presedintele Iohannis ”a obosit” sa mai pledeze pentru ”Romania lucrului bine facut”. ”Cantitativ, am inceput sa rezolvam lucrurile si avem cresterea asta de mare viteza, dar calitativ vedeti ca si presedintele Romaniei a obosit de multa vreme sa mai repete sloganul cu care a castigat alegerile, respectiv «Romania lucrului bine facut». L-ati mai auzit folosind aceasta expresie? Nu, pentru ca am pierdut batalia pentru lucrul bine facut. Daca vrem dezvoltare, trebuie sa repornim batalia pentru lucrul bine facut”, il atentioneaza Vasilescu pe Iohannis ca a depus armele mult prea devreme.

Pacea din biblioteca

Klaus Iohannis si-a lasat deoparte pornirile razboinice si a fluturat coltul unei naframe albe catre inamicii din celelalte doua palate, Victoria si Parlament. Adierea unui armistitiu a suflat in timpul ceremoniei de depunere a juramantului de catre cei patru noi ministri – Tudorel Toader, Mihai Tudose, Alexandru Petrescu si Rovana Plumb.Avem intrunite toate conditiile de a trece, domnule prim-ministru, la normalizarea situatiei. Am mentionat intr-o alocutiune recenta care sunt, dupa parerea mea, marjele de miscare pentru revenirea la o munca pozitiva, normala si in interesul Romaniei din partea Guvernului, si consider ca ele sunt intrunite. Cred ca aceasta miscare este una buna”, a vorbit Iohannis, cam mult pentru el si numai de bine, spre surprinderea asistentei. Si mai semnificativ este ca Iohannis a renuntat ieri la miscarea sa preferata in astfel de cazuri (intoarcerea pe calcaie si lasarea participantilor la ceremonie in plata reprezentantilor administratiei Cotroceniului) si le-a facut semn premierului si sefilor celor doua Camere parlamentare (Grindeanu, Tariceanu, Dragnea) sa-l urmeze in biblioteca. Unde primii patru oameni in stat, care sunt si liderii Opozitiei si Puterii, au stat la sfat tainuit circa douazeci de minute. Singurul lider politic omis a fost ”ala micu” de pe vremea USL-ului: Daniel Constantin co-presedintele ALDE si deci egalul lui Tariceanu. Sau poate nu, daca tinem cont de faptul ca Daniel Constantin nu a avut loc si el in biblioteca Cotroceniului.

Seful SRI, nefrecventabil pentru „capii” sistemului!

Desi nimeni nu se astepta ca la bilantul anual al Directiei Nationale Anticoruptie ar mai putea aparea vreo surpriza, iata ca, totusi, „minunea” s-a petrecut. Si nu este vorba aici de grupul de protestatari care l-au huiduit pe seful statului, ci de lipsa de la ceremonia festiva a directorului Serviciului Roman de Informatii. O absenta de-a dreptul halucinanta, tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, conducerea SRI-ului era prezenta „in par”, in frunte cu generalul Florian Coldea, la bilantul partenerilor de la DNA. De aceasta data insa, Eduard Hellvig a lipsit. Numai ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, nu ar fi vorba de vreun act de „dizidenta” a lui Hellvig, ci de faptul ca acesta, incet, dar sigur, devine un personaj „nefrecventabil” pentru noii „capi” ai sistemului. Iar principala acuza adusa directorului SRI ar fi „moliciunea” acestuia in luarea unor decizii radicale. Asa ca, si daca a fost chemat la bilant, invitatia a avut loc „cu o jumatate de gura”, astfel incat Hellvig sa priceapa ca nu este binevenit.

author avatar
Simona Badulescu
699 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger