AcasăNewsDe la Cluj la Sibiu și apoi la Iași – portret în...

De la Cluj la Sibiu și apoi la Iași – portret în evenimente a partidelor politice din România

Un portret corect al peisajului partidelor politice din România poate fi greu de realizat la o primă vedere. Găleți întregi cu declarații colorate și pensule de diferite grosimi care se duelează pe pânza arhitecturii politice românești generează, de obicei, mai degrabă o caricatură abstractă, genul de caricatură făcută de copii atunci când se joacă în noroi, fără centre de interes, fără umbre, fără cadre de lumină care să pună în evidență o imagine cât de cât clară. Poate că o restrângere a ariei de interes și o selecție mai bună a paletelor de culoare ar putea, la un moment dat, să ne arate mai mult despre partidele politice din România. Concret, un tablou pe care românii ar trebui să-l privească îndelung ca să știe apoi ce au de făcut la urne.

Mitingul USR Plus de la Cluj – artă naivă la început de drum

Mitingul USR Plus de la Cluj ar fi trebuit să fie confirmarea faptului că partidul pictorului Dacian Cioloș controlează fără echivoc zona cu poate cea mai rapidă dezvoltare din România, sau poate a doua, după București. Participarea a fost mai degrabă slabă iar arhitecții imaginii USR Plus au optat aici, în mod ciudat, pentru tușe groase de tragi-comedie, cu lideri de partid întinși pe jos și președinți de Alianță care au uitat, fix în timpul discursului, numele alianței din care fac parte. Portretul rezultat este cel al unui partid încă imatur, fără un electorat stabil chiar în locuri în care se putea bănui o coagulare de susținere și presărat pe alocuri cu puncte de pânză lăsate albe, o metafora cu voia dumneavoastră, pentru lipsa liderilor care să reprezinte cu adevărat, și în deplină cunoștință de cauză, alianța condusă de doar câteva luni de Cioloș.

Evenimentul de la Sibiu – șefi în costume uitându-se cu îngăduință la Pictor

Membrii Partidului Național Liberal, prin ”maestrul” lor Klaus Iohannis și prin calfa atentă Ludovic Orban, s-au hotărât să-și umfle mușchii europeni prin pictarea unui tablou al susținerii de care se bucură la Bruxelles. Pictura a fost organizată în chip colaj, prin atașarea sistematică a mai multor cadre de oameni îmbrăcați în costume scumpe, care dau noroc cu voioșie, lăudând organizarea impecabilă a acestei adunări. Evenimentul, pe care liberalii l-au comunicat copios prin canalele de social media disponibile, prezintă imaginea unui PNL care preferă atașarea de elita europeană, în detrimentul atașării față de oameni, într-o campanie în care PNL a încercat inițial să picteze o hartă a României în prim plan. Tabloul pare să se fi schimbat în timp cu o imagine a elitei de la Bruxelles în prim plan, din tot ceea ce s-a întâmplat la Sibiu rezultând că oamenii sunt prea mici pentru ce se întâmplă în Europa, locul în care Ioannis continuă să fie mai bine primit decât la el acasă.

Mitingul PSD de la Iași – 40.000 de nuanțe ale unei țări care merită mai mult

Mitingul PSD de la Iași a adunat 40.000 de nuanțe sub pensula atentă de organizator și vorbitor a lui Liviu Dragnea. De la tribună, Dragnea a pictat imaginea unei Românii independente care vrea o voce mai puternică în Europa, în uralele publicului din Moldova care pare a fi câștigat în acest an fără echivoc de PSD. Cadrele de susținere au fost dublate cu imaginea României așa cum este ea, plină de oameni simpli care au aspirația unei vieți mai bune și care merită mai mult, așa cum cei de la PSD și-au și intitulat lucrarea. Prezența amplă demonstrează în continuare abilitatea PSD de a fi matur deopotrivă în materie de organizare cât și de intuire și de aliniere a politicilor sale la așteptările publicului.

În loc de semnătură pe tablou

Tabloul României în UE va fi în cele din urmă semnat de alegători, care pe 26 mai au șansa de a îngroșa acele linii care definesc mai bine imaginea lor despre România. Din seria imaginilor studiate aici, pare că PSD are prima șansă de a primi mult râvnita ștampilă de vot. Acest lucru pare să se contureze mai ales datorită inabilității altor partide de a picta o imagine mai bună a României, un lucru care amintește izbitor de momentul 2016.

 

author avatar
Andrei Coman
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger