AcasăNewsDe la caniculă, la vijelii apărute brusc. Șefa ANM anunță la ce...

De la caniculă, la vijelii apărute brusc. Șefa ANM anunță la ce să ne așteptăm în zilele următoare – VIDEO

De la caniculă, la vijelii apărute brusc. Șefa ANM anunță la ce să ne așteptăm în zilele următoare - VIDEO (sursa foto: b1.ro)

Temperaturile ridicate și vremea caniculară din timpul zilei au fost urmate, la orele serii de miercuri, de furtuni violente.

După vijeliile care au afectat mai multe zone din țară, inclusiv, miercuri seară, Capitala și județul Ilfov – pentru care Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări nowcasting (de vreme severă imediată) COD PORTOCALIU, directorul ANM a oferit câteva lămuriri cu privire la aceste fenomene.

”Acesta este prețul pe care îl plătim atunci când vorbim de temperaturi foarte ridicate pe parcursul zilei. Vorbim de fenomene de scurtă durată, așa cum se întâmplă de fiecare dată la schimbul de masă de aer cald – foarte rece (…) sunt diferențe mai mari de 10 grade”, a declarat Elena Mateescu, într-o intervenție la Digi24.

La ce să ne așteptăm în perioada următoare?

Mai mult, șefa de la ANM a făcut referire și la perioada imediat următoare. ”Cu siguranță vom vorbi și pe parcursul următoarelor zile de astfel de tipuri de fenomene”, a menționat Mateescu. De altfel, și joi sunt valabile avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU – fiind anunțate caniculă, dar și disconfort termic ridicat, iar meteorologii spun că până la finele acestei luni valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării – VEZI AICI.

Pompierii de la ISU București- Ilfov au intervenit în mai multe zone, ca urmare a furtunii de miercuri seară, 28 iulie. Au fost mai multe mașini avariate, dar și alte pagube materiale. Din păcate, s-a aflat că o antenă GSM de mari dimensiuni s-a prăbușit peste două locuințe, iar două persoane au ajuns la spital, fiind rănite.

Până miercuri seară târziu, mai exact până la ora 23.30, a fost valabilă o atenționare nowcasting COD PORTOCALIU, prin intermediul căreia ANM a anunțat că în București va fi vijelie puternică, cu rafale de peste 70-75 km/h. Ca urmare a acestei avertizări meteo, a fost transmis și un mesaj de informare, prin intermediul aplicației RO-ALERT, pe care au primit-o pe telefon locuitorii Capitalei.

Vijeliile au cauzat pagube și în Botoșani

Vântul puternic a pus la pământ mai mulți copaci și în județul Botoșani. Pompierii au primit mai multe apeluri de la oameni.

”În ultimele zece ore, județul Botoșani s-a aflat sub un incidența unui Cod Portocaliu de vijelii! Pentru 14 localități, meteorologii au emis, pentru două ore, Cod Roșu. Vântul puternic, care a bătut cu peste 90 km/h, a smuls șarpante, acoperișurile unor clădiri și a doborât arbori în Botoșani, Bucecea, Răchiți, Stefanesti, Românești, Trusesti, Stăuceni, Blandesti , Roma, Mihai Eminescu, Unteni, Albesti, Leorda și Tudora”, din câte s-a transmis pe 28 iulie, cu puțin după ora 23, pe pagina de Facebook a ISU Botoșani.

Din primele evaluări ale situației din teren, șase mașini au fost avariate de elemente de construcție și arbori căzute peste ele.

245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger