AcasăNewsDe la 1 aprilie intra in vigoare buletinele biometrice

De la 1 aprilie intra in vigoare buletinele biometrice

Incepand de astazi, 1 aprilie, intra in vigoare buletinele biometrice. Noile carti de identitate vor contine si amprentele detinatorilor.

Legea privind noile buletine a fost adoptata in iulie 2013, reglementarile sunt deja in vigoare, insa, potrivit unui proiect de hotarare a Ministerului de Interne, abia din aprilie vor fi eliberate buletinele biometrice.

Asa cum era de asteptat, cartile de identitate biometrice vor contine mai multe informatii decat cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete aratatoare ale posesorilor.

Imaginea de pe viitoarele carti de identitate trebuie sa fie una comuna. Posesorul nu poate avea capul acoperit sau ochii inchisi, iar expresia fetei trebuie sa reprezinte o stare comuna.

Totusi, fotografia se poate face cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu conditia ca fata titularului, de la baza barbiei si pana la frunte, sa fie vizibila in mod clar si sa nu prezinte umbre de lumina.

Ochelarii sunt acceptati in fotografii doar daca lentilele nu sunt colorate, nu reflecta lumina, nu provoaca umbre si nu au portiuni care sa ascunda ochii.

Amprentele se recolteaza de la degetele aratatoare ale ambelor maini. In cazul in care calitatea amprentelor este necorespunzatoare si/sau degetele aratatoare prezinta rani, se preia amprenta plana, de buna calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului, potrivit gandul.info.

Amprentele si poza sunt incluse in mediul de stocare electronica (cipul) al cartii de identitate si se stocheaza in baza de date a Sistemului national informatic de evidenta a persoanelor si in bazele de date de productie. Dupa personalizarea cartii electronice de identitate, datele biometrice stocate in bazele de date de productie se sterg prin procedura automata.

author avatar
Andra Nesu
3.031 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger