AcasăNewsDe ce voia Hitler sa-l rapeasca pe Papa

De ce voia Hitler sa-l rapeasca pe Papa

Planul Fuhrer-ului includea si eliminarea fizica a Papei Pius al XII-lea

Strategie de imagine sau poveste senzationala? Adolf Hitler in persoana i-a ordonat unui general SS sa-l aduca cu forta in Germania pe Papa Pius al XII-lea

Planul Fuhrer-ului includea si eliminarea fizica a Papei Pius al XII-lea

Conferinta episcopala italiana a publicat recent o serie de documente care par sa confirme rumorile care circulau in perioada celui de-al doilea  razboi mondial, potrivit carora Adolf Hitler intentiona sa-l rapeasca pe Papa Pius XII, cunoscut pentru atitudinea sa controversata cu privire la Holocaust, si sa-l aduca in mare secret in Germania. In acest scop, i-a ordonat generalului SS Karl Friedrich Otto Wolff sa se deplaseze de urgenta la Vatican, relateaza La Republicca. ”Hitler in persoana m-a insarcinat cu rapirea Papei Pius XII”, scrie La Republicca, citandu-l pe generalul german. In privinta motivului principal al acestui demers, se pare ca Hitler, prin persoana Papei, voia sa pedepseasca Biserica catolica pentru ca a ascuns  mii de evrei in diverse manastiri, salvandu-i de la o moarte sigura.

I s-a pregatit un castel-inchisoare

Insa generalul Karl Wolff nu a urmat ordinele lui Hitler si, in ultimul moment, a avertizat Vaticanul. ”Daca misiunea ar fi fost pusa in practica si nu ar fi existat incidente, Papa urma sa fie inchis intr-un castel din zona Baden-Wurtenberg”, noteaza cotitianul italian. Pe de alta parte, planul lui Hitler prevedea, in egala masura, si o ”eliminare fizica” a pontifului, in caz de necesitate. Aceste proiecte ale Fuhrer-ului fusesera deja evocate la procesul din Nuremberg, imediat dupa razboi, inclusiv in timpul proiectului de beatificare a lui Pius XII, ramas in suspans, dar nu definitiv abandonat. Este posibil ca episcopii italieni sa incerce sa amelioreze imaginea acestui suveran pontif controversat, caruia i se reproseaza ca nu a intervenit cum ar fi trebuit impotriva Holocaustului. Pentru anumiti istorici, Pius XII ar fi putut condamna mai ferm masacrul evreilor savarsit de nazisti, insa suveranul pontif a tinut seama de ”prudenta diplomatica” si nu a vrut sa-i puna in pericol pe catolicii din Europa ocupata de trupele naziste.

author avatar
Tudor Borcea
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger