AcasăNewsDe ce s-au revoltat librarii de la Humanitas Kretzulescu impotriva lui Gabriel...

De ce s-au revoltat librarii de la Humanitas Kretzulescu impotriva lui Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu nu a luat nicio masura cu privire la librari

Una dintre cele mai cunoscute librarii din Bucuresti, Humanitas Kretzulescu, isi exploateaza angajatii.

Cine s-ar fi gandit ca un librar poate fi si chelner

Clientii terasei Librariei Humanitas Kretzulescu nu stiu ca aceia care le aduc ceaiul la masa sunt licentiati in literatura, ca s-au angajat in urma unui interviu riguros – era bataie pe un asemenea post – ca sunt platiti cu ridicola suma de 1.000 lei, ca lucreaza peste program si ca acestia isi consuma cele doua zile libere pe saptamana la munca.

La terasa din fata librariei Humanitas, cititorii sunt asteptati cu ceai, cafea si limonada

Conducerea librariei, parte a Grupului Humanitas condus de Gabriel Liiceanu, a decis unilateral ca angajatii lor sa devina si barmani.

Povestea asta circula de cateva saptamani prin oras, dar nimeni nu a ajuns suficient de indignat sa o faca publica.

Ca un apel la normalitate a fost lansata o petitie online, sub numele „Librariile Humanitas ataca drepturile librarilor si demnitatea meseriei de librar”. Ioan Cartarescu Petrica, semnatara sesizarii, este ingrijorata de felul in care sunt tratati librarii, buni profesionisti, harnici, prietenosi, cu o cultura deosebita si cu o mare dragoste de carte. Ei trebuie sa consilieze clientul, sa spele podele, sa pazeasca libraria de hoti. Lor li se reproseaza slaba vanzare de carte in pofida „contextului economic nefavorabil” si a rezultatelor „slabe ale echipelor responsabile de marketing”, scrie petitionara.

De aici a fost doar un pas pana la amenintarea angajatilor cu demiterea sau diminuarea salariilor, desi nu li s-a marit salariul pentru job-ul suplimentar. Sunt tensionati si epuizati, dar trebuie sa fie in stare sa recomande titluri din opera lui Kafka, Cioran sau Liiceanu. Petitionara il invita pe Gabriel Liiceanu sa se preocupe de angajatii sai si „sa dovedeasca fata de acestia ca adera si in practica la valorile pe care le sustine in teorie”.

Holdingul controversat creat de Liiceanu

Gabriel Liiceanu nu a luat nicio masura cu privire la librari

Gabriel Liiceanu a preluat in 1990 patrimoniul Editurii Politice, oficiosul de partid, la ordinul ministrului Culturii de atunci, Andrei Plesu, care i-a cerut direct sa puna pe picioareo insitutie de cultura, cum spune Liiceanu. Privatizarea a avut loc relativ rapid, in 1991. Treptat s-a trasformat in Grupul Humanitas, unde sunt incluse trei edituri, Librariile Humanitas si un lant de 16 librarii. Potrivit zf.ro, Gabriel Liiceanu detine 88% din actiunile grupului, urmat de Mihaela Maria Korne (cu 3%), societatea Librariile Humanitas, condusa de Nicolae Ciurea, presedintele CA, si alti actionari persoane fizice.

author avatar
Manuela Golea
3.923 afisari

2 COMENTARII

  1. un om lipsit de d-zeu.o fizionomie de om rau si plescar.sper sa-l bata cel de sus cit mai grabnic.amin.

  2. Patronii firmelor private ar trebui sa se gandeasca in primul rand la resursele umane ale firmelor fara de care nu ar putea exista. Angajatilor li se cere constiinta, disciplina fidelitate. Dar oare in conditiile unor salarii de 1000 de lei, cu care nu poti trai nici macar la limita existentei, patronii sunt indreptatiti sa aiba asemenea pretentii?
    De ce nu incearca dansii sa reziste in ziua de azi in astfel de conditii? Sub masca ipocriziei si dorintei de imbogatire patronii nu mai au scrupule.
    Pacat, daca alta ar fi atitudinea noastra, a tuturor patroni si angajati si noi, romanii am putea evolua.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger