AcasăNewsDe ce rețelele 5G nu iau viteză

De ce rețelele 5G nu iau viteză

Qualcomm declara în februarie anul trecut că “5G este aici și este timpul să sărbătorim”. Realitatea a necesitat, însă, răbdare din partea consumatorilor, din cauza timpului necesar pentru a extinde noile rețele și a lipsei de aplicați pentru o utilizare convingătoare.

La un an după ce Coreea de Sud a lansat prima rețea comercială completă 5G din lume și la câteva luni după ce China a deschis cea mai mare lume, reporterii Bloomberg News au testat liderii de telecomunicații din ambele țări. Testele din Hong Kong și Tokyo au arătat rezultate similare – lacune în ceea ce privesc acoperirea și viteza. Producătorii de telefoane inteligente au inundat piața în acest an cu  dispozitive 5G, Samsung Electronics, Huawei Technologies și Xiaomi Corp au împins toate noile tehnologii fără a cere prețuri mult mai mari sau compromisuri de proiectare. Milioane de telefoane 5G au fost deja vândute iar noul standard wireless va fi în curând opțiunea implicită. Se  investesc miliarde de dolari pentru a  configura și extinde rețelele, dar proiectarea tehnică a acestui nou standard necesită o densitate ridicată a antenelor pentru a oferi viteze “stratosferice”. Acolo unde este disponibilă, chiar și fără a atinge viteza maximă teoretică, 5G este un upgrade impresionant pentru majoritatea aplicațiilor de consum. De exemplu, la un gigabit pe secundă (1 Gbps), un utilizator putea descărca un audiobook de 9 ore în mai puțin de 1 secundă, potrivit Fastmetrics, un furnizor de servicii de internet din SUA.

Performanțe sub așteptări în metropolele asiatice

Testele au arătat că viteza de descărcare și acoperirea sunt departe de ceea ce se anunță. Iată rezultatele în 4 orașe folosind telefoane 5G și aplicații de măsurare a vitezei.  SK Telecom Co., cel mai mare operator de transport din Coreea de Sud, realizează o viteză de descărcare de 1,5 Gbps în sediul său, care scade la 1 Gbps în holul aceleiași clădiri. La Beijing, testele folosind un telefon Huawei P40 Pro au arătat că serviciul 5G este suficient de consistent pentru a reda un video de înaltă definiție (1080p) în timp ce călărești într-o mașină. Nu a existat semnalul 5G în metrou și în centrul comercial din Guomao, unde sunt vândute mărci de lux de la Tiffany la Vacheron Constantin. În Hong Kong se poate transmite  un videoclip 4K de înaltă rezoluție(folosind un Huawei p 40 Pro), fără probleme, chiar și într-un vehicul în mișcare. În două locații din oraș, semnalul 5G era puternic în magazinul Docomo, dar a devenit instabil la o distanță scurtă de acesta( telefon Samsung Galaxy S20). Ambele aeroporturi principale din Tokyo, două facilități olimpice și Tokyo Sky Tree sunt printre punctele acoperite. Alte două valuri de extindere a rețelei 5G sunt planificate până la sfârșitul lunilor iulie și octombrie. Transportatorii din America de Nord, Europa și Australia au înființat, de asemenea, 5G, cu rezultate până acum insuficiente pentru consumatori.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger