AcasăNewsDe ce mai vrea Predoiu încă o tură?

De ce mai vrea Predoiu încă o tură?

Cătălin Predoiu, ministru în cinci guverne. N-o fi de ajuns?

Cătălin Predoiu a fost audiat în comisia de specialitate a Parlamentului. Sincer, nu știu de ce s-a mai prezentat. Putea să stea și acasă, să dea la pește pe vreun ochi de baltă sau să joace o canastă cu prietenii, căci rezultatul ar fi fost același. Tot cu un vot negativ s-ar fi ales. Predoiu a urmat întocmai sfatul lui Orban, adresat, de altfel, tuturor miniștrilor ce urmau să treacă prin furcile caudine ale audierilor, să vorbească mult și să arate ce au făcut. A uitat însă că social-democrații sunt greu de păcălit și au o memorie excelentă când vine vorba despre el.

Cătălin Predoiu, ministru în cinci guverne. N-o fi de ajuns?

Așadar, Cătălin Predoiu a încercat să convingă auditoriul că în scurtul lui mandat de trei luni, ministerul păstorit de el începuse să se revigoreze și era gata-gata să se alinieze la cerințele europene în materie de Justiție. N-a mai apucat să-și ducă lucrarea până la capăt, ca și alții de prin alte ministere, căci social-democrații i-au trântit guvernul prin moțiune de cenzură. Acum, nominalizat din nou, a venit să-și pledeze cauza.

Ministrul Justiției și ministrul Pantofilor

Este surprinzător cum un om atât de inteligent și plin de fler, căci a trecut prin cinci guverne ca nimeni altul, s-a lăsat păcălit de un truc ieftin. Demis fiind, a acceptat același post de ministru. Probabil că resorturile intime ale logicii și intuiției nu au funcționat perfect în clipa aceea. Putea să întrevadă că rezultatele dezastruoase ale guvernării liberale vor fi încununate cu o demitere zgomotoasă, dar a mizat pe ce? Pe jocul politic al marșului glorios spre alegeri anticipate? Pe neacordarea votului de învestitură în Parlament pentru guvernul Orban II? Bine, și atunci de ce a mai acceptat funcția într-un cabinet ce nu va funcționa vreodată? De ce a mai venit la comisie? Ca să vorbească despre proiecte care nu mai interesează pe nimeni din moment ce guvernul urmează să fie respins? Și este încă o dată surprinzător cum de a acceptat să joace într-o mascaradă politică slinoasă. E totuși ministrul Justiției, nu al Pantofilor cu tocul tocit.

Cui prodest?

Tot ce a declarat în fața comisiei de audiere poate fi șters. Nu are valoare, atât timp cât este o farsă. Nu are importanță ce a declarat, câtă vreme el nu va fi ministru. Un ministru care nu va ajunge ministru pentru că i se va lua guvernul de sub picioare vorbește despre desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție? Despre  lipsa de finanțare, imobile în paragină și lipsa de dotări a judecătoriilor și tribunalelor? Ba pardon, în ce calitate? Cătălin Predoiu a pledat, cu elanul avocăției din tinerețe, despre lipsa de bani și despre faptul că infractorii au la dispoziție aparatură tehnică mai evoluată decât magistrații. Da, și? Cui folosește, din moment ce nu va ajunge ministru?

Ministru de protocol

Codruța Kovesi vorbea de prejudicii, banii nicăieri!

Asta este mascarada de care ar fi putut să se ferească și nu a făcut-o. Visează la postul de ministru într-un guvern înființat după respingerea actualului? Sincer, nu știu câtă atenție ar mai merita în condițiile în care a acceptat să fie trimise cele 25 de ordonanțe fără avizul lui. Ori nu știa ori era complice? În cabinetul demis era ministru de protocol, pentru apariții televizate și întrevederi cu ambasadorii sau ministru plin? A vorbit de lipsa de bani, probabil reală, dar nu a scos niciun cuvânt despre valoarea sumelor recuperate și a bunurilor confiscate în urma infracțiunilor și valorificate. „Banii furați prin corupție sau crimă organizată și ascunși de infractori în companii off-shore sunt ai cetățenilor și trebuie recuperați. Asta ne propunem”, a rostit el, pompos, la audieri. Asta își propun toți, dar numai atât. Câți bani a recuperat în cele trei luni de ministeriat? De fapt, câți bani s-au recuperat de când a început marea bătălie împotriva corupției, socotind epoca madamei Kovesi și cea de după? Procurorii calculau niște prejudicii imense, dar în visteria statului nu intra nimic. Judecătorii dădeau ani de închisoare de parcă ar fi socotit anii de închisoare în raport de câți bani le spuneau procurorii că s-ar fi furat. Și? La ce a ajutat? S-a împăunat cu trecerea lui la Bruxelles, dar nu a fost capabil să ridice MCV. Problemele de personal cu care s-a confruntat Ministerul Justiției, în timpul șefiei lui, nu au fost deloc rezolvate. Lista e mult mai lungă, de la traseismul politic și până la semnarea protocoalelor secrete cu SRI în mandatul lui. Orban l-a dezavuat încă din timpul guvernării Tăriceanu. Acum, îl vrea. Sau poate nu el. Și totuși, de ce mai vrea o tură Cătălin Predoiu?

Pe vremea protocoalelor cu SRI, Justiția mergea brici

 

author avatar
Valentin Boeru
1.483 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger