AcasăNewsDe ce i-e tarsa lui Trump de gala presei de la Casa...

De ce i-e tarsa lui Trump de gala presei de la Casa Alba

La cutite cu mass-media pe care o terfeleste ori de cate ori are ocazia, Trump intra in istorie ca primul presedinte in functie care nu participa la acest eveniment a carui traditie dateaza din 1921.

De obicei ”vocal” pe Twitter, Donald Trump a preferat, sambata, un anunt sec: ”Nu voi asista la dineul Asociatiei Corespondentilor de la Casa Alba”. ”Cele bune tuturor si sa aveti o seara placuta”. Decizia noului presedinte este o premiera in 45 de ani. E drept, si Ronald Reagan a lipsit de la celebrul Dineu, in 1981, dar a fost nevoit sa o faca din motive de sanatate: tocmai fusese vizat de o tentativa de asasinat. In fiecare an, incepand cu 1921 acest dineu de gala are loc in 29 aprilie intr-un hotel de Washington si ofera presedintelui posibilitatea sa rosteasca un discurs autoironic si ironic la adresa adversarilor politici. Tocmai aici ar fi motivul pentru care Donald Trump nu va participa la primul lui dineu ca presedinte al SUA, estimeaza observatorii. In 2011, prezent la un astfel de eveniment, el al fost tinta unei salve de ironii din partea lui Barack Obama. Un episod care l-a marcat si, potrivit analistilor, a fost crucial in decizia magnatului sa-si ia ”revansa” si sa se prezinte la alegerile prezidentiale. Anul trecut, cand Trump era candidat la investitura republicana, a boicotat de asemenea festivitatea. Ceea ce nu l-a impiedicat pe Obama sa-si faca a opta oara show-ul, tinand microfonul ca un rapper si lasandu-l sa cada rostind: ”Obama out”. WHCA, organizatorul dineului, a subliniat ca evenimentul va avea loc la data stabilita, cu sau fara Trump, continuand celebrarea ”rolului important pe care-l joaca media independenta”.

Derapaj autoritar

Un nou act din razboiul Trump-media s-a consumat vineri, cand reprezentantilor New York Times, The Guardian, CNN sau BBC le-a fost interzisa prezenta la o informare de presa sustinuta de purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer. In schimb, au fost lasati sa intre jurnalisti ai unor institutii de presa apropiate de putere, ca One America News, Breitbart sau Washington Times. ”O insulta la adresa ideilor democratice”, a denuntat New York Times. ”Inacceptabil”, a reactionat CNN. ”Trump a lasat sa se intrevada o ingrijoratoare viziune autoritara. A-i exclude astfel pe cei care publica articole critice la adresa presedintelui face parte din aceasta categorie”, a criticat Los Angeles Times. Asociatia Corespondentilor de la Casa Alba (WHCA) a protestat ”cu tarie” dupa excluderea unei parti a presei din biroul lui Spicer. Incidentul de vineri a avut loc pe fondul unui conflict deschis al lui Trump cu jurnalistii pe care i-a calificat drept mincinosi si, in unele cazuri, ”dusmani ai poporului american”.

Hollande ii da un bilet la Disneyland Paris

Aflat, sambata, intr-o vizita la faimosul parc turistic din capitala Frantei, obiectiv turistic care implineste 25 de ani, presedintele Francois Hollande a dorit sa transmita ”lumii intregi ca Franta este iubita de americani, in fine, de majoritatea lor”. ”Voi trimite un bilet special pentru unui din ei, ca sa vina cel putin la Eurodisney si sa inteleaga ce inseamna Franta”, a spus Hollande, fara a-i rosti numele lui Trump. Vineri, Donald Trump a declarat ca un ”bun prieten, Jim” i-a marturisit ca ”Parisul nu mai este de mult Paris” si ca nu va mai pune piciorul in acest oras, invocand atentate teroriste si emigranti.  ”Nu vreau sa fac comparatii, dar aici nu circula armele, nu sunt persoane care cumpara arme ca sa traga in populatie”, a spus anterior Hollande.

Un hispanic in fruntea Democratilor

Democratii americani si-au ales noul lider, Tom Perez, un hispanic apropiat de Barack Obama, a carui foaie de drum este clara: sa-l contreze pe Trump si sa organizeze partidul pentru a reveni in forta in 2018 si in 2020. Sacrastic, Trump i-a felicitat pe adversarii politici pentru ca l-au ales pe ”Thomas Perez”. ”Nu pot sa nu ma bucur mai mult pentru el sau pentru Partidul Republican”. ”Spune-mi Tom. Si nu te bucura prea devreme”, a replicat Perez. ”Democratii uniti de pe teritoriul tarii vor fi cel mai mare cosmar pentru voi”. Nascut in SUA din parinti originari din Republica Dominicana, Tom Perez, fost ministru al Muncii, a devenit, la 55 de ani, primul hispanic care a preluat sefia partidului. Barack Obama a salutat alegerea ”prietenului sau” care va sti sa-si stranga familia politica si sa ”nasca o noua generatie de lideri”.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger