AcasăNewsDe ce este Rusia impotriva scutului aniracheta

De ce este Rusia impotriva scutului aniracheta

In dezbaterile privind scutul antiracheta  in Europa, Rusia intentiona sa demonstreze ca-i este afectata siguranta nationala. Reala temere este insa cu totul alta.

Rusia sustine tot mai des ca amplasarea scutului antiracheta american in Europa i-ar afecta capacitatea de aparare si se refera, in mod special, la elementele acestui sistem defensiv care vor fi construite in Romania si Polonia.

Declaratia presedintelui Medvedev, prin care acesta anunta ca Rusia va trebui sa-si intareasca capacitatea nucleara ofensiva, ca raspuns la amplasarea scutului antiracheta in Europa, demonstreaza care este de fapt temerea sa reala. Daca Rusia s-ar simti cu adevarat amenintata de acest program defensiv, ar putea sa-si dezvolte si ea, in mod similar, un sistem de aparare asemanator, care sa-i confere garantia ca teritoriul ei nu va fi pus in pericol, rachetele de interceptare, care nu au incarcatura exploziva, fiind folosite doar pentru distrugerea celor lansate de eventualii agresori, asa cum este si in cazul celor din componenta scutului american. Ideea de-a intari capacitatea nucleara, care este clar ca are un caracter ofensiv, ne face sa intelegem ca Medvedev este preocupat de un alt aspect si anume de acela ca intarirea sistemului defensiv al statelor europene conduce, automat, la scaderea potentialului ofensiv al Rusiei si a rolului pe care aceasta il are in regiune.

Daca adaugam si recenta declaratie comuna a ministrilor de externe rus si chinez, care se arata ingrijorati de dorinta U.E. si SUA de-a se implica mai mult in zonele de conflicte internationale, putem avea o imagine si mai clara a motivului real al pozitiei Rusiei fata de acest scut antiracheta american.

author avatar
Silviu Ionescu
464 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger