AcasăNewsDe ce e Tesla peste Ford la bursa

De ce e Tesla peste Ford la bursa

Constructorul de automobile electrice – care nu comercializeaza pentru moment decat doua modele – a fost valorizat, luni, pe Wall Street, cu 47, 35 miliarde de dolari iar Ford cu 45,03 miliarde. Tesla produce anual mult mai putin de 100.000 de masini. Ford, peste sase milioane.

Noul Tesla Model 3 va costa 35000 de dolari si este asteptat ca painea calda

Fondata in 2003 de miliardarul Elon Musk, Tesla a devenit repede o companie privilegiata a investitorilor sedusi de inovatiile lui Musk. De cand a fost lilstata pe bursa, in 2010, valoarea companiei a crescut de 20 de ori. Acum, ”doar” 4 miliarde de dolari o separa de primul constructor american , General Motors, care valoreaza 51 de miliarde de dolari. Cota bursiera de care se bucura Tesla este cu atat mai uimitoare cu cat firma continua sa piarda bani. Dar si sa produca vise: modelele Testa ating 100 km/h in 3 secunde, au o autonomie de 500 km, sunt perfect ecologice. In plus, sunt preferatele starurilor: Leonardo Di Caprio, George Clooney, Will Smith, Cameron Diaz. Costa 100.000 de dolari bucata dar, un nou model este asteptat in iulie, la un pret de 35.000 de dolari. 400.000 de comenzi deja.

Si atunci, cum face?

In principal ca, pentru multi investirori, Tesla reprezinta viitorul iar Ford trecutul, mai ales in acest an in care Tesla va scoate Model 3 (cel de 35.000 dolari). Musk a reusit si sa anihileze principala temere a investitorilor: capacitatea Tesla de a produce mai multe vehicule. Anuntul unor livrari de 25.000 vehicule in primul trimestru, o crestere cu 69% fata de perioada precedenta,  a urcat cotatiile Tesla si a linistit (oarecum) piata cu privire la capacitatea de a-si creste productia pentru a raspunde marii cereri pentru Model 3. In 2018, Tesla are ambitia de a produce 500.000 de vehicule pe an. Recent, grupul chinez Tencent a oferit 1,8 miliarde de dolari devenind actionar cu 5% din capital la Tesla. Iar pe ansamblul primului semestru 2017, Elon Musk tinteste mai sus: 50.000 de vehicule livrate. Se pare ca vremurile se schimba cu viteza cu care accelereaza modelele Tesla. Iar o legenda a Americii precum Ford (fondata in 16 iunie 1903) nu tine pasul cu acest nou nascut hi-tech. Aceste intorsaturi spectaculoase sugereaza ca pietele financiare pariaza pe masini electrice/hibrizi, pariza ca acestea vor putea inlocui pe termen lung motoarele cu combustie. Si ca masinile autonome si serviciile de mobilitate legate de acestea sunt viitorul transportului de maine. Iar presiunile pe care le pune Donald Trump pe Ford si GM pentru a-si delocaliza productiile din Mexic il fac pe Elon Musk sa fie cel ce va rade la urma.

author avatar
Tudor Borcea
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger