AcasăNewsDe ce e Romania o tara cruciala pentru SUA

De ce e Romania o tara cruciala pentru SUA

Vizita lui Klaus Iohannis la Casa Alba, primul lider din Europa de Est care a calcat pragul Biroului Oval dupa investitura lui Trump,  a adus Romaniei un nesperat loc in ochii lumii. Si confirmarea ca, alaturi de Polonia, tara noastra reprezinta un pilon pentru flancul estic al NATO, pe care SUA nu va ezita sa-l apere recurgand, la nevoie, la celebrul articol 5 al NATO. Sa fim convinsi? N-avem de ales.

De bine de rău SUA rămân singura apărare a ţării noastre

Analistul geopolitic american George Friedman (fondatorul Geopolitical Futures si al agentiei Stratfor), a comentat pentru mass-media de la Bucuresti semnificatia vizitei lui Iohannis in SUA. Romania, arata Friedman, este o tara cruciala pentru SUA in contracararea amenintarii Moscovei. Impreuna cu Polonia, gazduiesc sistemele scutului antiracheta. Impreuna cu Polonia, tara noastra face parte din miza strategiei SUA in estul Europei. „Statele Unite au dezvoltat o strategie in relatia cu rusii. Nu ne asteptam la un razboi cu Rusia, nu ne dorim un razboi. Nu atacam Rusia, dar vrem sa ne asiguram ca Europa este protejata si pentru noi flancul estic este crucial. Doua tari sunt cruciale pentru acest flanc, una este Polonia si cealalta este, bineinteles, Romania. Iar Romania are o dubla semnificatie. In primul rand, este in prima linie impotriva Rusiei, dar, totodata, are si o relatie geografica cu Turcia si acea regiune este imprevizibila. Deci sunteti o tara riverana Marii Negre, intre muntii Carpati, sunteti o tara balcanica, sunteti importanti strategic in multe feluri”. Pozitia geografica a tarii noastre comporta riscuri, a continuat Friedman. „Aveti de-a face cu probleme care vin din doua directii: Romania se confrunta cu rusii, care sunt o putere in declin. Va confruntati, de asemenea, cu turcii, care sunt o putere in ascensiune. Asta va face importanti pentru noi, dar e o regiune foarte periculoasa in care sa traiesti”, a  spus fondatorul Stratfor.

George Maior: Vor urma actiuni practice

Pentru Ambasadorul Romaniei la Washington, intalnirea presedintelui Iohannis cu Donald Trump a insemnat o ”vizita istorica”. ”Cel mai mare avantaj este faptul ca avem in primele luni de mandat ale unei noi administratii americane o comunicare directa pe toata gama de interese vitale ale statului roman in relatia cu SUA — interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor doua societati. (…) S-a lucrat intens si inteligent, pe multiple planuri”, a spus Maior. ”O conferinta de presa transmisa in direct de principalele canale de stiri si analiza americane.  Acest lucru  ne ajuta enorm si la proiectarea profilului Romaniei la nivelul societatii si opiniei publice americane, ceea ce este extraordinar de important astazi. In acest context s-a reafirmat forta legaturii transatlantice, intr-un moment complicat al relatiilor internationale si rolul Romaniei de stat pivot in ecuatia transatlantica si in aceasta regiune in care ne situam geografic extrem de complexa din punct de vedere al securitatii, extrem de expusa unor riscuri, extrem de volatila cateodata si impredictibila pe aceste planuri. Pentru Romania este un mare succes aceasta vizita, in planul relatiilor internationale actuale”, a afirmat Maior.

Cand si pe partea economica?

”Cum se poate pune problema ca la o intalnire cu presedintele american sa nu se obtina rezultate extraordinare pentru Romania? In primul rand in planul securitatii, in planul prosperitatii. Delegatia presedintelui Trump a inclus si cel mai influent membru pe linia relatiilor comerciale si economice internationale ale SUA, secretarul Comertului, de exemplu. Acestea sunt elemente fundamentale care ne asigura securitate, apararea si prosperitatea statului nostru si, prin simetrie, a statului american. Deci, vizita aceasta a fost un moment culminant  pentru ca ea va fi urmata de actiuni practice”, a spus ambasadorul roman.  N-ar strica, desi in ciuda relatiei privilegiate, se vede treaba, pe care o are Romania cu SUA, la Casa Alba nu prea s-a invocat si o cooperare economica. Iar cu vizele mai asteptam. Dar Klaus Iohannis este optimist: ”O intalnire istorica si cu semnificatii aparte, la Casa Alba, cu Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Este practic o confirmare a relatiei speciale pe care noi, romanii, o avem cu prietenii nostri americani, fapt apreciat in mod deosebit de Presedintele Trump. Am plecat de la aceasta intalnire cu convingerea ferma ca Parteneriatul Strategic dintre SUA si Romania se va dezvolta pe toate planurile, militar, politic si mai ales economic. SUA raman principalul garant al securitatii Romaniei, iar tara noastra este recunoscuta ca un aliat puternic si de incredere in regiune. Legatura transatlantica sta la baza civilizatiei occidentale si de aceea NATO si UE nu trebuie sa fie in concurenta, ci trebuie sa colaboreze, pentru a deveni mai puternice. Ii multumesc Presedintelui Trump pentru sprijinul sau fara echivoc in favoarea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei in Romania”.

Respectam Articolul 5

Am fost şi noi o zi vulturi Depinde de noi cum vom valorifica întâlnirea de la Casa Albă

In mai, cand a participat ca presedinte al SUA la summit-ul NATO, Donald Trump a cam dat frisoane aliatilor, reluand tema respectarii contributiei fiecarei tari aliate la apararea colectiva, ele, SUA, saturandu-se sa tot achite grosul notei de plata. La intalnirea cu Klaus Iohannis, Trump a spus-o pe sleau: aliatii NATO pot conta pe SUA in caz de agresiune, in conditiile in care, pe 25 mai, la summit-ul de la Bruxelles, cei 28 au asteptat in zadar confirmarea unei angajari explicite a Americii pentru apararea colectiva, in caz de atac asupra unei tari a Aliantei. Mai ales ca, ulterior, Angela Merkel declarase ca europenii ”trebuie sa-si ia soarta in propriile maini” si sa nu mai astepe miracole de peste ocean. Raspunzand unei intrebari privind amenintarea Rusiei, ale caror ambitii regionale ingrijoreaza numeroase tari din Europa de Est, in special dupa invazia Crimeei, Trump , alaturi de Iohannis, a afirmat cu subiect si predicat ca ”SUA va respecta in mod clar articolul 5”.

Pentru cine-i bun platnic

Insa, la intalnirea cu Iohannis, Trump si-a reluat leitmotivul: aliatii trebuie sa achite nota de plata. Dand exemplu Romania, a carei eforturi de a trece de pragul de 2% din PIB pentru contributia la Alianta au fost laudate. ”Sa speram”, a subliniat Trump, ”ca si alti aliati vor urma exemplul romanesc si se vor achita de obligatiile financiare in domeniul apararii. Sunt un partizan al intaririi NATO (…) pentru ca impreuna vom putea face fata provocarilor de securitate mondiale”. La cateva minute dupa conferinta de presa comuna, Casa Alba a anuntat vizita oficiala a presedintelui Trump in Polonia, in iulie. Potrivit executivului american, scopul vizitei este de a ”se arata ca intarirea apararii colective in sanul NATO este o prioritate”.

Sa nu ne imbatam cu Coca Cola

De departe cea mai mare realizare a vizitei lui Iohannis la Casa Alba este reafirmarea Parteneriatului strategic SUA-Romania, cu cireasa de pe tort ca Washington nu se va abate de la respectarea faimosului Articol 5. Romania, care a disparut de mult timp de pe paginile presei internationale, a revenit in atentia lumii, pentru prima data un presedinte de la Bucuresti facandu-se inteles pe limba lui Shakespeare, spre deosebire de ilustrii sai predecesori poligloti: Traian Basescu, Emil Constantinescu sau Ion Iliescu. Succesul lui Iohannis in SUA a declansat explozii de entuziasm la Bucuresti: suntem in carti, mereu am fost, avem fir direct cu Pentagonul, ne doare-n flanc de rusi, numai sa indrazneasca Putin ceva ca Articolul 5 il mananca, vor veni investitorii, pe strazi ca curge Cola cu miere etc. Ar fi cazul sa nu ne iutim cu entuziasmul in timp ce luminile de la Deveselu stralucesc in noapte. E bine ca avem o garantie de securitate: SUA. Si chiar singura, pentru ca batrana Europa are alte probleme. Dar reafirmarea si intarirea parteneriatului strategic cu SUA ne va pune incet dar sigur pe o harta periculoasa, lupta antitero la nivel inernational pe care Trump se declara dispus sa o duca pana la capat. Dintr-o tara amorfa in politica externa, vocea Romaniei se aude acum in favoarea unei intariri a legaturii transatlantice in interesele UE. De vazut cum Bucurestii vor valorifica intalnirea de la Casa Alba. In caz contrar,  se poate spune doar ca am trecut pe la Casa Alba ca gasca prin apa iar Trump doar a batut saua sa priceapa iapa.

author avatar
Tudor Borcea
784 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger