AcasăNewsDe ce cutremurele sunt mai frecvente noaptea

De ce cutremurele sunt mai frecvente noaptea

Stiinta confirma astrologia: seismele, influentate de Luna

Numarul seismelor este mai mare atunci cand Luna se afla mai aproape de Pamant sau in noptile cu luna plina, din cauza gravitatiei exercitate de satelitul Pamantului asupra placilor tectonice, au explicat cercetatorii de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) – India.

Stiinta confirma astrologia seismele influentate de Luna

Marile cutremure se petrec mai frecvent atunci cand este Luna plina, iar Luna se afla la perigeu (punctul cel mai aproapiat de Pamant) decat in faza de apogeu, pozitia cea mai indepartata de Pamant. Cutremurele care se petrec cand avem Luna la perigeu in combinatie cu Luna plina depasesc frecvent magnitudinea 6, spune seismologul Vinayak G Kolvankar. In acelasi timp, numarul cutremurelor si intensitatea lor scade pe parcursul zilei si este cel mai scazut dupa-amiaza (intre orele 15-16), apoi in crestere pana spre miezul noptii. Seismologii BARC si-au intemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, intre 1973 si 2008, analizand diferite faze ale lunii si identificand modelele care se repeta.

Marile seisme din 2018 au fost anticipate

In 2017, oamenii de stiinta avertizau ca din cauza unui fenomen care are loc o data la cinci ani, numarul cutremurelor de magnitudine mare este posibil sa creasca in acest an. Este vorba de incetinirea temporara a rotatiei Pamantului, o variatie de viteza care ar putea intensifica activitatea seismica, in special in regiunile tropicale. Cercetatorii americani  au analizat cutremurele de magnitudine 7 si mai mari care s-au petrecut din 1990 pana in 2017. „Cutremurele mari au fost consemnate inca de mai bine de 100 de ani si asta ne da suficiente date pentru analiza. In aceste perioade s-au inregistrat cate 25-30 de cutremure pe an. In restul perioadelor, numarul cutremurelor anuale a fost undeva in jur de 15”, a declarat  Roger Bilham, de la Universitatea din Colorado. Aceste perioade au coincis cu cele in care viteza de rotatie a Pamantului a scazut. “In 2017 a fost bine, am avut doar 6 cutremure puternice. Numarul lor ar putea ajunge insa la 20 in 2018”, adauga Bilham. Pana acum, in 2018 s-au inregistrat 12 cutremure de magnitudine cuprinsa intre 7 si 7,9 si un cutremur de magnitudine 8,2, in Fiji, pe 18 august. Indonezia a fost lovita de doua cutremure puternice, pe 5 august, de magnitudine 6,9, si pe 28 septembrie, de un seism de magnitudine 7,5. In urma acestor cutremure, peste 2.700 de oameni si-au pierdut viata. Pe 5 septembrie, un cutremur de magnitudine 6,6 a lovit Japonia si a facut 41 de victime.

author avatar
Andrei Coman
418 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger