AcasăNewsDe ce a tacut malc Politia Romana in cazul Florian Walter?

De ce a tacut malc Politia Romana in cazul Florian Walter?

Potrivit declaratiilor incredintate reporterilor „National”, informatii prezentate intr-un amplu articol exclusiv, publicat inca de marti seara, pe website-ul ziarului, www.national.ro, Florian Walter s-a predat Biroul National Interpol Abu Dhabi pe 27 mai. Trecusera sapte zile de cand Tribunalul Prahova – la solicitarea Biroului National Interpol Romania – hotarase eliberarea unui mandat international de urmarire pe numele suspectului.

Luata prin surprindere de dezvaluirile din National, Politia Romana a incercat sa o dreaga, ieri, printr-un comuncat tardiv si ambiguu, anuntand, cu mare pompa, ca „Florian Walter a fost capturat in Emiratele Arabe Unite”. Nu, el s-a predat, asa cum politistii ar fi putut afla citind ziarul „National”, afaceristul prezentandu-se de buna voie la Biroul Interpol Abu Dhabi, insotit de avocat. Dar nu e singura ciudatenie din comunicatul IGPR.

Confirmarea arestarii, primita in Romania pe 2 iunie

Dezvaluirile “National” din 14 iulie au determinat Politia Romana sa reactioneze, anuntand, pe 15 iulie, arestarea omului de afaceri Florian Walter in Dubai ca pe un merit al autoritatilor romane

Pe data de 22 mai, Politia Romana, prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul National Interpol sustine ca a efectuat „demersurile necesare in vederea localizarii si arestarii in vederea extradarii a numitului Walter Florian”. In traducere libera, Interpolul nostru a transmis filialelor partenere intreaga documentatie care il viza pe Florian Walter, in vederea localizarii si arestarii acestuia. Vineri 29 mai, asadar la doua zile dupa ce proprietarul ROMPREST s-a predat in Emirate, Politia Romana a solicitat Biroului Interpol Abu Dhabi confirmarea prezentei lui Florian Walter pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. O confirmare care a sosit abia luni, 2 iunie. Nimic care sa inspire neincredere, fiind vorba despre un timing anume al procedurilor. Mai mult, e limpede ca si pentru cei din Emirate exista week-end!

Nu exista niciun pericol: afaceristul se afla in arest la Dubai!

Florian Walter este deja familiarizat cu straiele arabesti thwab

Abia de aici incolo incep sa apara nedumeririle. Daca pe 2 iunie, Politia Romana, prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul National Interpol, avea deja certificata prezenta si retinerea lui Walter pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, iar Tribunalul Prahova fusese anuntat ca au fost demarate procedurile in vederea extradarii, de ce aceasta informatie nu a fost facuta publica? Nu de alta, dar pericolul ca impricinatul sa dispara din Emirate era egal cu zero: 1. La acea data, Florian Walter se afla dupa gratii, intr-o inchisoare locala, el fiind arestat pe 27 mai; 2. E drept, afaceristul avea sa fie eliberat dupa 7 zile, insa sub control judiciar, asta insemnand ca politia dubaieza a cunoscut, si dupa eliberarea pe cautiune, absolut orice miscare a acestuia.

De la „Walter e in tara”, la „Walter e in Columbia”

Tacerea suspecta a autoritatilor de la Bucuresti a dat apa la moara canalelor media avide de informatii bombastice. Daca Interpol Romania ar fi anuntat, printr-un comunicat, ori prin intermediul unei conferinte de presa (precum cea sustinuta de Procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, care afirma in 6 mai a.c.,  citam „sunt indicii ca Florian Walter este in tara, si oricum ne-am luat masurile necesare sa ramana in tara”), s-ar fi evitat aparitia unor informatii false, precum „Walter a fost capturat in Columbia. O echipa de politisti este deja in America de Sud pentru a pregati extradarea”, lansata in 7 iunie.

Amanuntul care a involburat apele: obtinerea rezidentei

Nu in ultimul rand, surprinde faptul ca Politia Romana, prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul National Interpol, decide sa anunte ca Florian Walter se afla in Emiratele Arabe, abia miercuri, 15 iulie. Culmea, la cateva ore dupa aparitia in presa a articolului din „National”. Pesemne, oficializarea informatiei in acest moment are legatura si cu un amanunt pe care IGPR nu l-a luat in seama, ori pe care nu l-a stiut: faptul ca, pe 13 iulie, Florian Walter a primit rezidenta in Emiratele Arabe Unite, situatie in care procedurile de extradare nu devin imposibile, dar se complica putin.

 

author avatar
Mihai Koblenko
2.544 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger