AcasăNewsDe ce a „sabotat” Basescu summitul de la Varsovia?

De ce a „sabotat” Basescu summitul de la Varsovia?

In ultima vreme s-a tot discutat despre actiunile controversate ale presedintelui Basescu si ma refer la decizia acestuia de-a nu participa la Summitul de la Varsovia, din cauza prezentei “entitatii” Kosovo, pentru ca la doar cateva zile sa participle la Ziua Italiei, unde era prezent si liderul kosovar.

Multi analisti au considerat deciziile presedintelui doar ca un raspuns la eschivarile administratiei americane de-a se realiza o intalnire la varf cu Barak Obama, explicatia fiind de fapt cu totul alta! De-a lungul timpului, istoria ne arata ca pana si cele mai mari puteri, cum a fost cazul Angliei, au luat decizii care la prima vedere ar fi putut fi, de asemenea, considerate ca impulsuri de moment si putem da, ca exemplu, alianta cu Prusia, impotriva Frantei lui Napoleon, iar ulterior aceea cu Franta, contra Germaniei, in cel de-al doilea razboi mondial.

De ce a facut Marea Britanie aceste aliante total diferite? Motivul a fost acelasi intotdeauna si anume acela de-a evita instalarea unei singure mari puteri in Europa, care ar fi reprezentat un atentat la siguranta sa. Cu alte cuvinte, Marea Britanie nu are dusmani, sau prieteni permanenti, ci doar interese permanente!  Este exact cazul Romaniei, care cu toate ca are un parteneriat strategic cu SUA, este la fel de interesata si sa nu recunoasca un stat precum Kosovo, evitand astfel sa admita ca si in Romania s-ar putea ajunge la un scenariu similar.

Mai precis, nu s-a avut intentia de-a se da o replica americanilor si s-a dorit sa dam un semnal ca nu suntem de acord cu astfel de interventii, care sa conduca la schimbarea hotarelor unui stat independent! Reconfirmarea acestei pozitii constante, a facut posibila si participarea Romaniei, cu trei zile in urma, la parada pentru Ziua Italiei, rapunzandu-se astfel invitatiei lui Berlusconi, fara insa a mai exista riscul de-a se crede ca ne-am schimbat atitudinea fata de Kosovo, al carei presedinte a fost de asemena prezent la ceremonie.

author avatar
Silviu Ionescu
415 afisari

2 COMENTARII

    • Să înțelegem că dacă ceva este exagerat, inseamnă că este de la țară, adică ceva nepotrivit? Oricum, eu înțleg că interesul național al unei țări, indiferent că aceasta este Marea Britanie, România, sau Albania, trebuie să fie mai presus de parteneriatele de moment, cel puțin atunci când aceste alianțe au interese opuse.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger