AcasăNewsDe-a baba oarba în lanul cu scaieți

De-a baba oarba în lanul cu scaieți

Scriam în editorialul din 3  noiembrie: „Urmează Ciucă2, tehnocrat departe de gâlceava frigurilor galbene cu ciuma roșie. După guvernul PNL-PSD-UDMR, cu susținere parlamentară  6 luni, AUR și USR rămân pe dinafară. După îndelungi meditații la aritmetica parlamentară, gașca câștigătoare a dat extemporal și a luat un 5, de trecere, la negocieri. UDMR va rămâne cu aceleași ministere. PSD va rupe din ministerele liberale pe lângă cele vacantate de plecarea USR.  Orgoliile vor fi sarea-în bucate”. Nu trebuie să fii conectat la vreo sursă excepțională de inteligență ca să înțelegi cine și cum face jocurile. Puțină matematică de gimnaziu , citirea de știri străine netraduse în limbaj mioritic și interpretarea evoluțiilor bursiere sunt suficiente ca să înțelegi încotro TREBUIE să se îndrepte România. Lista Președintelui.

Cui a folosit toată piesa asta inteligent scrisă și prost jucată? Toate consultările  și negocierile  astea cu iz de “breaking news”, de mestecat în platourile de televiziune, n-au fost până la urmă decât un joc de-a baba oarba în lanul politic de scaieți. La PNL – Cîțu s-au împuns, s-au pupat scrâșnind din dinți, au dat din coate să se așeze pe scaune din ce în ce mai puține , mimând permanent democrația, cu BPN-uri în care s-a țipat ca la talcioc. Pierzătorii, precum Turcan, încep asaltul la Cîțu. Aștept și reacția Alinei Gorghiu care visa Justiția sau măcar șefia Senatului, promisă în această coaliție lui Cîțu. Asta după ce Anca Dragu, propusă de USR,  eliberează scaunul. Cam greu conform deciziei CCR care prevede că doar partidul care a propus-o o poate revoca. Ciolacu are asigurată șefia Camerei Deputaților, ceea ce înseamnă că, dacă se strică căruța în primăvară, poate rămâne acolo cât vor cele 38% de procente ale PSD-ului din recentul sondaj. După iubire mare urmează ură la fel de mare. După dimensiunile pierderilor de influență. Nici Orban nu se lasă.

Se visează liderul opoziției de “dreapta cea dreaptă”. Cei  care nu-și găsesc locul în noua formulă oftează după USR. Față de care PNL ar fi fost dulăul. PSD proiectează în exterior imaginea unui partid reformat. Aruncă în luptă profesioniști la ministerele de interes pentru public: Sănătate, Finanțe, Agricultură. Și pe lângă ei îl bagă pe Dîncu la Apărare. Cu competențe demonstrate în poziția de vicepremier al lui Cioloș, după ce a stat la masă cu cine contează. Modelul Fifor. Va fi trimis să deconteze. Pentru că despre decont este vorba în 2024. Printre profesioniști este băgat subtil și Grindeanu-răzgândeanu, cel cu ordonanța 13, baricadat împreună cu Ponta în Palatul Victoria, apoi plasat să vegheze la facturile noastre umflate de operatorii de telefonie mobilă. Pe bani mulți, el, plătiți de noi finanțatorilor lui. Humelnicu aista scos din pălărie la Economie este o altă marionetă competentă. Se vehiculează la SGG numele lui Neacșu, acum specialist în management la ANRE. Acolo unde s-au autorizat distribuitorii de energie care acum se dau loviți de creșterile de preț și ne trimit la “rechinii” de ultimă instanță.

Numai competenți băgați pe ușa din dos. Și la PNL aceeași rețetă de competențe în forme fără fond. Energia rămâne la Popescu, artizanul dezastrului facturilor la gaze și electricitate. Câmpeanu, liberal de viță veche, rămâne la cârma Educației pentru că, nu-i așa, a performat pe toate planurile Președintelui pentru o Românei Educată. Aurescu continuă la Externe, cu tot cu dosarul RoAid ce dă în clocot . Se ocupă de temperatura de fierbere Predoiu, propus la Justiție, ca să facă și numirile de șefi întra-ale dreptății după voia șefului de facto al PNL. Ce i-a rămas lui Cîțu, înscăunatul șef PNL aproape de debarcare? Vâlceanu la virtualii bani europeni, cuplat  cu Florin Roman, specialist în cercetare și digitalizare. Sunt ceva fonduri grăsuțe în PNRR pentru gașca câștigătoare restrânsă. Și uite așa rămâne România agățată între scaieți. Niște experți UE au demonstrat că înțepăturile astea fac bine la sănătate. Și Președintele ne educă în acest sens. Pas cu pas.

author avatar
Monica Tatoiu
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger