AcasăNewsDavid Cameron: ISIS pregateste atentate teribile in Marea Britanie

David Cameron: ISIS pregateste atentate teribile in Marea Britanie

Premierul britanic se asteapta la noi orori de la liderul jihadist Abu Bakr Al-Baghdadi

Premierul britanic a declarat ieri ca jihadistii Statului Islamic pregatesc noi atentate in Marea Britanie si a estimat ca organizatia fundamentalista sunnita constituie o amenintare existentiala pentru Occident.

Premierul britanic se asteapta la noi orori de la liderul jihadist Abu Bakr Al-Baghdadi

”Exista oameni in Irak si in Siria care sunt pe cale sa planifice actiuni ingrozitoare in Marea Britanie si in alte parti. Cat timp ISIS va exista in cele doua tari vom fi sub amenintare”, a declarat David Cameron la BBC, informeaza AFP. Cameron a facut aceste declaratii dupa atentatul de vineri comis langa hotelul Imperial Marhaba din statiunea tunisiana Sousse. Majoritatea victimelor sunt turisti englezi. 15 britanici figureaza pe lista celor ucisi insa se estimeaza ca bilantul final ar putea fi de 30 de morti. Autoritatile tunisiene au indicat ca prevad inarmarea politiei turistice si deplasarea a mii de agenti de securitate suplimentar pentru a proteja hotelurile, plajele si locurile turistice.

Un an de ” califat” in Siria si in Irak

Abu Bakr Al-Baghdadi

Ieri, s-a implinit un an de cand grupul jihadist a proclamat ”califatul”. In 29 iunie 2014, jihadistii Statului Islamic in Irak si Levant (ISIL), care luptau in Irak si Siria, anuntau instaurarea unui ”califat islamic” in regiunile cucerite din cele doua tari. ISIL, sau ”Stat Islamic” (Daesh) l-a desemnat ” calif” pe Abu Bakr Al-Baghdadi. In ianuarie, jihadistii au cucerit orasul sirian Raqa, ce va deveni fief-ul combatantilor, apoi, luna aceasta, orasul irakian Mossoul, apoi teritorii pana la marginea Kurdistanului irakian autonom. In 5 iulie 2014, Baghdadi isi face prima aparitie pe site-urile jihadiste, cerand supunere din partea tuturor musulmanilor. In 8 august, SUA incep raidurile aeriene in Irak si in 23 septembrie, in Siria.

Executiile ostaticilor si primele infrangeri

In 19 august, ISIS difuzeaza decapitarea unui jurnalist american rapit in Siria, ca represalii impotriva raidurilor Coalitiei in Irak. Ulterior, Daesh a revendicat executiile mai multor ostatici. In 26 ianuarie 2015, ISIS pierde orasul sirian Kobane si este alungat din provincia irakiana Diyala. In 31 martie, Bagdad anunta ”eliberarea” orasului Tikrit insa in 21 mai ISIS cucereste orasele antice siriene Palmira si Ramadi, capitala celei mai mari provincii irakiene, Al-Anbar. In 16 iunie ISIS sufera cea mai mare infrangere a sa in Siria dupa ce fortele kurde au preluat orasul Tall Abyad, frontalier cu Turcia si punct de tranzit crucial pentru jihadisti. In 25 si 26 iunie, Daesh lanseaza un atac surpriza in Kobane si in imprejurimi, ucigand peste 200 de civili in 48 de ore. In 27, fortele kurde ii alungau pe jihadisti din oras.

Teren castigat in Libia

In 26 iunie, 38 de persoane au fost ucise in Tunisia, langa un hotel, majoritatea fiind turisti straini. In aceeasi zi, grupul a revendicat si un atentat kamikaze in Kuweit, la o moschee frecventata de siiti, soldat cu 26 de morti. Pe de alta parte, incepand cu iunie 2014, ISIS a castigat teren si in Libia, unde a preluat controlul asupra orasului Syrta, la est de Tripoli, profitand de haosul in care se afla tara dupa caderea lui Moammar Kadhafi, in 2011. In continuare, numeroase grupuri armate continua, de un an de zile, sa se alature Statului Islamic.

Kremlin: Siria, actor important in lupta contra Daesh

Autoritatile siriene ar putea fi eficace in lupta contra ISIS, a estimat consilierul diplomatic al presedintelui rus, Iuri Uceakov. Kremlinul nu exclude posibilitatea de a organiza negocieri intre autoritatile siriene si cele ale altor state implicate in conflictul din Orientul Mijlociu, a spus acesta, informeaza Sputnik. In acest sens , Kremlinul considera ca Siria este unul dintre jucatorii -cheie in lupta impotriva ISIS . Dupa sfarsitul operatiunilor antiteroriste si recastigarea controlului regiunilor siriene eliberate de autoritatile oficiale , Rusia si alte state in cauza ar putea contribui la organizarea de alegeri libere si formarea unui nou guvern in Siria, a mentionat consilierul diplomatic al presedintelui rus .

 

author avatar
Tudor Borcea
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger