AcasăNewsDau Roboru’, iau mandatu’

Dau Roboru’, iau mandatu’

Mugur Isarescu si povestea unui troc reciproc avantajos

Asta inseamna sa faci politica: ridici putin tonul, ameninti cu masuri drastice, dar inveti sa lasi si de la tine, iar in final e bine pentru toata lumea! Mugur Isarescu este o nuca tare pentru orice partid de guvernare, insa pana si el a inteles ca arta negocierii aduce victoria intr-o batalie de anvergura celei cu care ameninta PSD-ul. Banca Nationala ingroapa Roborul, iar social-democratii, securea razboiului. Noul Indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) promite rate mai mici, fix ceea ce urmarea si Executivul actual.

Mugur Isarescu si povestea unui troc reciproc avantajos

Romania inregistreaza un prim succes in meciul cu bancherii hrapareti. Nu unul mare, insa semnalul transmis este suficient de puternic incat sa produca efectul scontat in piata – s-a vrut diminuarea ratelor pentru romanii indatorati, s-a reusit! In ultimii ani, scapat de sub control (de fapt, bine dirijat de BNR intr-o anumita directie), Roborul si-a tot facut de cap, depasind constant valoarea de 3%, ba amenintand chiar sa ajunga la 3,5%! De ieri, gata, caput, IRCC-ul a intrat puternic in joc – 2,36%, un nivel mult mai apropiat de realitatea socio-economica a tarii!

Si Isarescu si-a facut de cap prin Romania, numai ca el va mai continua sa-si faca. Pai, vorba cuiva, doar nu te-ai astepta sa pape Mugurel o pensie mai mica decat „Gusti” Lazar!? Ce naiba, nu se cade sa iasa anticipat, trebuie sa mai ramana pentru inca un mandat in fruntea Bancii Nationale! De altfel, se speculeaza intens pe marginea unor presiuni exercitate de elita finantelor mondiale asupra Guvernului PSD pentru ca Isarescu sa fie pastrat guvernator. Reamintim ca Partidul Social-Democrat a amenintat cu debarcarea lui Mugur Isarescu, care ar fi urmat a avea loc la toamna, cand sunt „alegeri” la BNR.

Obiectiv PSD: rate la jumatate

Ideea modificarii modului de calcul al dobanzilor la imprumuturile bancare i-a apartinut lui Darius Valcov. Consilierul premierului Dancila nu s-a ferit sa anunte o injumpatatire a ratelor si asta „pana la sfarsitul acestui an. Daca vorbim de taxa pe lacomie, vom ajunge la acest nivel, care este peste media Uniunii Europene, dar e la jumatate fata de cat sunt ratele in prezent; atunci, daca ajungem acolo, nici bancile nu vor mai avea de platit niciun fel de taxa”.

Noua formula de calcul se va aplica doar creditelor noi, in lei, cu dobanda variabila, anunta Eugen Teodorovici. Ministrul Finantelor afirma ca, pentru creditele in derulare, formula de schimbare a ratelor este cea a cererii de refinantare. „Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze. Daca va fi de la alta banca, atunci avem si concurenta intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.811 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger