AcasăNewsDatoria externa a Romaniei a ajuns la 100 de miliarde de euro

Datoria externa a Romaniei a ajuns la 100 de miliarde de euro

Valentin Lazea recomanda atragerea de fonduri europene, nu continuarea indatorarii

Romania avea la sfarsitul anului trecut o datorie de 98,4 miliarde de euro, iar suma creste zi de zi. Statul mai vrea un miliard de euro de la Banca Mondiala.

Valentin Lazea recomanda atragerea de fonduri europene, nu continuarea indatorarii

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valetin Lazea, a precizat ieri ca, practic, datoria externa este egala cu aproximativ 5.000 de euro pe cap de locuitor. Lazea a atras atentia ca Romania ar trebui sa atraga fluxuri de capital care nu duc la cresterea datoriei externe. „Vorbim de investitii straine directe, de transferurile private si de fondurile europene. De partea cealalta, fluxurile care genereaza datorie externa se creeaza din datorie privata sau guvernamentala”, a spus Lazea. El a mentionat ca, din totalul de 98,4 miliarde de euro, Romania s-a imprumutat in ultimii cinci ani, de cand a aderat la UE, cu 57 de miliarde de euro. „Tot in acesti cinci ani, cele trei componente negeneratoare de datorie au adus in tara circa 50 de miliarde de euro”, a spus Lazea.

O „plasa” de un miliard de euro

Datoria ar urma sa creasca in acest an cu inca un miliard de euro. Suma a fost negociata de Ministerul Finantelor cu Banca Mondiala (BM),  ca o „plasa de siguranta” pentru bugetul statului. Reprezentantii BM au anuntat ca vor veni in iunie la Bucuresti, pentru a vedea daca vor mai acorda acest imprumut.

author avatar
National
342 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dragi romani,este bine ce datorie are tara? 100 mild.,deci 5000 euro de cetatean al tarii!…..ce schimbare s-a facut in traiul meu,in bine ca de aceea a fost revolutie?..nimic,sa nu mi se spuna ca libertate!..pina in „89 am crescut 2 copii,am facut 70km.de metrou…si-n ce conditii!..imi vedeam de munca…acum…sant un amarat de pensionar,facut asistat social de BASE si abia imi ajunge banii de medicamente si intretinere!..asta-i viata promisa de guvernanti?…de acum in colo nici atat,ca s-a distrus toate obiectivele industriale dotate cu tehnologii din occident…iar bogatiile le vor vinde ..si adio…romani ai sa ne trezim din somnul asta din „89,hai sa ne unim ca asa ne distrug..stiu sa faca datorii pe spinarea noastra iar beneficiile sa fie numai ale lor!…nu se mai poate..o sa ne blesteme nepotii nostrii de ce le lasam!…cu Dumnezeu inainte..traiasca ROMANIA noastra draga!…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger