AcasăNewsDarea in plata te scapa de datoria de la banca

Darea in plata te scapa de datoria de la banca

Cererea se judeca cu celeritate la judecatorie, fara taxa de timbru, iar decizia de fond poate fi atacata cu apel in termen de 7 zile de la comunicare

Darea in plata inseamna, pe scurt, ca transferul proprietatii locuintei ipotecate catre creditor stinge orice datorie fata de acesta. Dupa ce ai incheiat procesul, nu mai ai nicio datorie fata de banca in legatura cu creditul stins.

Cererea se judeca cu celeritate la judecatorie, fara taxa de timbru, iar decizia de fond poate fi atacata cu apel in termen de 7 zile de la comunicare

Valoarea mai mica a caselor si deprecierea leului au pus in dificultate in special pe cei care au luat credite in perioada de boom economic si imobiliar din 2007-2008 si s-au indatorat pe 30 de ani pentru casa visurilor. Datele BNR arata ca preturile medii ale locuintelor au scazut, in septembrie 2015, cu un sfert fata de septembrie 2006 si la jumatate fata de septembrie 2007, informeaza profit.ro. Pe langa acest lucru, practica standard a bancilor de a solicita rambursarea creditelor in anuitati, adica rate egale, face ca in acesti ani debitorii sa fi platit mai mult dobanzi si foarte putin din capitalul imprumutat.

Timpul tine cu tine

Daca dai casa bancii, atunci pierzi avansul si toate ratele platite de-a lungul timpului. Daca ai garantat cu mai multe imobile un credit, atunci trebuie date toate in plata. Un motiv pentru care nu e indicat sa te grabesti este acela ca timpul lucreaza in favoarea ta: legea prevede ca cererea de dare in plata suspenda toate procedurile judiciare si extrajudiciare incepute de creditor, inclusiv executarea silita, iar penalitatile acumulate sunt si ele sterse. Un alt motiv pentru care nu e bine sa alergi cu cheile la banca este acela ca ai putea obtine o oferta mai buna pentru plata creditului. Ce te intereseaza pe tine ca debitor este ca sarcina ratelor sa scada. Acest lucru se poate face fie prin micsorarea dobanzilor si/sau a comisioanelor, fie prin reducerea principalului imprumut la un nivel mai apropiat de valoarea de piata. Atentie! Daca ai pierdut deja casa in procedura de executare silita si ai inca datorii catre banca, atunci nu mai ai de ce sa astepti.

Cine da in plata

Legea acopera doar persoanele fizice consumatori. Mai mult, creditul trebuie sa fi fost contractat pentru achizitia, constructia, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinatia de locuinta sau sa fie garantat cu cel putin un imobil cu destinatia de locuinta. De asemenea, consumatorul trebuie sa nu fi fost condamnat penal pentru o infractiune in legatura cu creditul pentru care solicita darea in plata.

Cum dai in plata

Totul incepe cu o notificare transmisa creditorului. Ea trebuie transmisa prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public. Trebuie sa faci si dovada ca imobilul dat in plata are destinatia de locuinta. Faptul ca nu ai facut infractiuni legate de creditul respectiv poate fi usor dovedit prin cazierul judiciar. Notificarea mai trebuie sa includa si un interval orar si doua zile diferite in care reprezentatul institutiei de credit sa se prezinte la notarul public propus de tine – nu mai putin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care stinge practic datoria. Notarul este platit de tine.

author avatar
National
500 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger