AcasăNewsDaniel Daianu cere BNR sa mai umble la dobanzi

Daniel Daianu cere BNR sa mai umble la dobanzi

Daniel Daianu sustine ca odata cu scaderea inflatiei, Banca Nationala a Romaniei ar putea sa reduca dobanda de politica monetara

Avand in vedere ca inflatia este in scadere, fostul ministru de finante, Daniel Daianu, considera ca Banca Centrala ar trebui sa scada dobanda de politica monetara.

Daniel Daianu sustine ca odata cu scaderea inflatiei, Banca Nationala a Romaniei ar putea sa reduca dobanda de politica monetara

Daianu sustine ca deficitul de cont curent va ajunge anul viitor  la 4,5% din PIB, iar principalul risc asupra inflatiei, in sensul cresteri ei, ar putea fi deprecierea brusca a monedei nationale. „Gradul inalt de euroizare diminueaza din efectul pozitiv al unei deprecieri controlate. Nu ne trebuie o depreciere brutala. Flexibilitatea e buna numai daca ajuta ca instrument de ajustare”, a afirmat, ieri, Daianu,  la un seminar pe teme economice. El a precizat ca BNR ar putea sa incerce o scadere usoara a dobanzii (care nu a mai fost modificata din mai 2010 si este in prezent de 6,25%)  avand in vedere “abruptetea cu care a coborat inflatia”.

Totodata, fostul ministru de finante a aratat ca absorbtia fondurilor UE are acum si o functie macroeconomica si poate duce la crearea de noi locuri de munca. “Nu e vorba de populism, ci de pragmatism. Nu e vorba de a fi de stanga sau de dreapta, ci de a fi pragmatic. Amintiti-va de experienta din perioada interbelica. Anii lungi de frustrari au condus la venirea unor guverne extremiste”, a  avertizat Daianu, insistand si asupra necesitatii cresterii veniturilor la buget. Analistul a indicat in acest sens majorarea taxarii terenurilor si a redeventelor, care ar putea aduce in aceste vremuri de criza sume importante la Bugetul statului.

author avatar
National
559 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger