Cauta

Dăncilă, lovitură în plin dată Occidentului!

Cât timp liberalii colindă după voturi prin Parlament, Viorica Dăncilă dă lovitură după lovitură. Încă premierul României încearcă să obțină pentru Portul Midia statut de zonă liberă a Portului Constanța, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură aplicată Occidentului! Fără taxe vamale sau de orice altă natură pentru mărfurile aduse din afara UE, iată oferta pe care PSD-ul le-o face tuturor firmelor interesate pe viitor să își tranzacționeze mărfurile prin zona liberă Midia! Lovit în plin ar fi Rotterdamul, în timp ce pentru Turcia, dar și unele state mediteraneene ar reprezenta un adevărat KO dat comerțului maritim! 

De câștigat din această măsură au în primul rând firmele care fac afaceri în Portul Midia și se vorbește aici de Rompetrol Rafinare și Grup Servicii Petroliere, ultima companie fiind controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Însă de zona liberă Midia sunt interesați și americanii de la Black Sea Oil&Gas, căci portul este vital pentru lucrările de construcție care fac parte din proiectul de exploatare offshore a gazelor naturale din Marea Neagră.

Ordinul MT, asumat de Guvern

În septembrie, când războiul cu Opoziția hămesită era pe față și total, social-democrații au emis un Ordin (al Ministerului Transporturilor) prin care Portul Midia era transformat într-o zonă a Portului Constanța. Acum, Viorica Dăncilă merge mai departe și caută să extindă acest ordin printr-o Hotărâre de Guvern, conferind Portului Midia regimul de zonă liberă atât de așteptat.

În nota de fundamentare a ordinului se precizează următoarele: „Beneficierea de facilități de zonă liberă, în conformitate atât cu normele europene, cât și cu cele interne în vigoare, va face din zona Midia a Portului Constanța o zonă atractivă pentru marii investitori în domeniu, cu importante avantaje economice pentru toate părțile implicate”. Pe de altă parte, Guvernul Dăncilă arată și care pot fi avantajele unei asemenea măsuri: „Navele vin și pleacă pe mare, dar o mare parte din piese vin pe aceeași cale. Extinderea regimului de zonă liberă ar crește seminificativ competitivitatea companiilor din portul Constanța față de alte porturi cu facilități de reparații din bazinul Mării Negre, inclusiv Marea Marmara și Marea Egee și chiar estul Mediteranei. În felul acesta, vor fi atrase și mai multe comenzi de lucru pentru companiile românești. De altfel, la nivel european, observăm că unele dintre cele mai mari aglomerări industriale sunt localizate în porturi cu facilități de zonă liberă, exemplu Rotterdam și Hamburg”.

Într-adevăr, pentru firmele din domeniul petrolier avantajele sunt enorme, căci cele mai multe intrări de      „mărfuri” pentru platformele petroliere maritime vin dinspre mare și sunt depozitate, ați ghicit, în zona Midia! Ulterior, piesele ajung pe platforme. Așadar, prin extinderea regimului de zonă liberă a Portului Midia se sprijină în primul rând activitatea petroliștilor. Gândiți-vă numai că dispar costurile suplimentare și birocrația aferente importului temporar (apoi, și reexportului) pe care fiecare companie din domeniu trebuie să le practice în prezent.

Nu este pentru prima dată când România și-a propus să instituie un regim de zonă liberpă pentru Portul Midia. Și guvernele anterioare au mai elaborat astfel de proiecte de HG, dar tentativele din 2012 și 2015 au eșuat fără explicații. Totuși, acestea pot fi găsite cotrobăind prin biroul lui Frans Timmermans.

Ultimele stiri

  • Șvaițer de Dobrogea
  • Inteligența artificială și generația copy paste
  • Africa ”vinde” Occidentul și ”cumpără” la pachet Rusia și China! (I)
  • Zona euro are nevoie de consumatori cheltuitori
  • Pe nesimțite, suntem deja în Al Treilea Război Mondial
  • „Împăratul Roșu” vrea să recâștige Europa
  • Useriștii sunt o Vijelie, sunt o Minune, sunt peste Vali și Adrian
  • Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum vor fi temperaturile și unde sunt anunțate ploi
  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Exit mobile version