AcasăNewsDan Voiculescu ramane "Felix". Definitiv si irevocabil

Dan Voiculescu ramane „Felix”. Definitiv si irevocabil

Ultima actiune a liderului conservatorilor Dan Voiculescu impotriva verdictului de colaborare a sa cu fosta Securitate a fost respinsa, joi, de catre judecatorii instantei supreme, hotararea ramanand irevocabila.

Un complet de trei judecatori de la Sectia de Contencios Administrativ şi Fiscal a instantei supreme a respins, joi, ca nefondata contestatia in anulare facuta de Dan Voiculescu impotriva deciziei din 10 martie, prin care un alt complet de trei magistrati ai aceleiaşi sectii au decis ca Voiculescu a fost colaborator al securitatii. Voiculescu a recurs la ultima cale de atac, respectiv a formulat o contestatia in anulare, care a fost depusa la instanta suprema in 18 mai, iar, joi, a fost judecata.

Avocatii lui Voiculescu au sustinut cererea şi au aratat ca ar fi existat erori procedurale. In replica, reprezentantul CNSAS, prezent la şedinta a cerut respingerea contestatiei aratand ca instanta a luat decizia corect, fara a exista erori procedurale, scrie Mediafax.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie şi Justitie (ICCJ) au decis irevocabil, in 10 martie, ca liderul conservatorilor Dan Voiculescu este fost colaborator al fostei Securitati, cu numele conspirativ „Felix” .

Astfel, ICCJ a confirmat decizia Curtii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a notat, in motivarea deciziei sale  din 5 februarie 2010, ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate cu numele conspirativ „Felix” in scopul „rezolvarii unor sarcini de contraspionaj”, insa era privit cu suspiciune de comunişti, pentru ca avea un trai peste nivelul obişnuit, avand o casa cu incalzire şi piscina.

Judecatorul arata ca CNSAS a apreciat corect ca Dan Voiculescu a facut politie politica, fapt care reiese şi din documentele depuse la dosar.

„Mircea” turna pe gheata

„Reclamantul (Dan Voiculescu-n.r.), contrar sustinerilor sale, a fost recrutat in vederea colaborarii cu numele conspirativ «Mircea» in anul 1970 de catre ISMB, in considerarea posibilitatii informative ca şi translator de limba germana al echipei de hochei a Norvegiei, urmarindu-se furnizarea de informatii cu privire, pe de o parte, la cetateni straini pe linie de CNEFS (Consiliul Nationale de Educatie Fizica şi Sport), iar, pe de alta parte, la cetateni straini de la ASE, in anul 1971 propunandu-se scoaterea din retea intrucat nu vine des in legatura cu cetateni straini”, potrivit motivarii.

„Felix” turna rude, colegi si straini

De asemenea, instanta a constatat ca, in perioada 1973-1975, Voiculescu a fost verificat pentru a fi recrutat, „inclusiv in scopuri de contraspionaj şi de stabilire a corectitudinii activitatii unor reprezentati ai unor firme ce faceau afaceri cu statul roman”, astfel ca, sub numele conspirativ „Felix„, acesta a semnat o serie de note referitoare la cetateni straini cu care intra in contact, la rudele sale care au fugit din tara şi la un coleg de serviciu.

Potrivit instantei, in 1975 s-a propus incetarea colaborarii cu DanVoiculescu pentru ca acesta intrase in Partidul Comunist Roman şi nu exista un obiectiv pe langa care sa fie folosit, insa legatura este reluata pentru rezolvarea unor probleme pe linie de munca in cadrul Comertului exterior, dar cu mentiunea de a se avea in vedere caracterul nonconformist al acestuia.

Lux in vila cu piscina

„De asemenea, pe parcursul anilor, organele fostei politii politice au urmarit activitatea reclamantului, informandu-se cu privire la caracaterul nonconformist al acestuia, ce se concretiza in legaturi cu strainii, fara a fi comunicate potrivit Legii 23/1971, in incalcarea unor reguli de disciplina cu ocazia deplasarilor in strainatate in cadrul activitatii de comert exterior, in ducerea unui trai peste nivelul obişnuit al populatiei, cat timp avea inclusiv un autoturism strain, imobilul sau fiind dotat cu incalzire centrala şi piscina”, se mai arata in documentul citat.

Din cauza „caracterului nonconformist”, in iunie 1979 s-a inceput urmarirea sa informativa pentru relatii neoficiale cu cetateni straini, acest dosar denumit „Dorin” fiind finalizat peste un an, dupa ce Voiculescu a avut o discutie cu ofiterul de Securitate.

Judecatorul Curtii de Apel Bucureşti a apreciat ca informatiile furnizate de Voiculescu fostei Securitati denuntau activitati şi atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, constand in defaimarea politicii regimului, precum şi dorinta unor persoane de a fugi din tara sau de a se revolta şi excedau informatiilor legate de serviciu.

Instanta mai precizeaza in motivare ca o parte din informatii erau date ofiterului de Securitate din Vitrocim, maiorul Nicola Marin, cum este şi in cazul unui coleg, LG.

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca fiind neintemeiata actiunea lui Dan Voiculescu şi a admis cererile de interventie in interesul CNSAS facute de Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery, verişoarele fostului lider PC.

In august 2006, CNSAS a decis ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, numele conspirativ fiind „Felix”. Voculescu a contestat aceasta solutie la Curtea de Apel Bucureşti.

Dan Voiculescu a fost, in perioada 1970-1982, şeful Departamentului Comert Exterior – Vitrocim, iar intre anii 1982-1992 general manager al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internationale – Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.

 

229 afisari

5 COMENTARII

  1. Voiculescu va invinge!!! Aceasta „respingere” nu inseamna nimic…mai mult decat atat e o alta piedica pe care o pune basescu…adevarul va iesi la iveala intr-o zi!! Succes senatorului!!! sistemul ticalos basescian!!

  2. E o rusine sa afirmi intr-o decizie a Curtii Supreme ca o declaratie despre un cetatean strain, i-ar fi incalcat drepturile acestuia! Rusine! Dar daca acel strain era agent al unui serviciu strain? S-a verificat situatia?

  3. Voiculescu va demonstra inca o data ca nu a facut politie politica la CEDO. Romanii il sustin!

  4. Voiculescu nu a facut politie politica…
    omul a demostrat ce a fost si va demonstra chiar si la CEDO…pe mine ma ingrijoreaza situatia actuala a tarii care este dramatica din cauza basescului!!

  5. Voiculescu nu a fost implicat in aceste activitati securistice. Singurul turnator este hotul comunist Basescu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger