AcasăNewsDan Tudorache, mutare decisivă! Fostul primar atacă la CCR. Dacă i se...

Dan Tudorache, mutare decisivă! Fostul primar atacă la CCR. Dacă i se dă dreptate, decizia ar fi istorică!

Fostul edil al sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, s-a adresat CCR-ului, după ce DNA-ul l-a trimis în judecată.

Fostul primar Daniel Tudorache a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) art.148 alin.7 si 10 CPP (Codul de Procedură Penală), ce permit parchetelor folosirea de investigatori sub acoperire și colaboratori cu identitate falsă. Dacă CCR îi va da dreptate, decizia ar fi una istorică, asemeni celei din 2016, când a decis ruperea colaborării dintre SRI şi DNA.

De data aceasta, CCR este chemată să destrame un nou binom: acela format de parchete, pe de o parte, și investigatorii sub acoperire și colaboratorii cu identitate falsă, de cealaltă parte, notează luju.ro.

Pasul către CCR, făcut după ce Tudorache a fost trimis în judecată de DNA

Demersul făcut de Tudorache, acela de a se adresa CCR-ului, vine după ce DNA-ul l-a trimis în judecată, pe el și pe soția acestuia, Constanța Adina, dar și pe omul de afaceri Ion Niță, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influență și spălare de bani. Fostul edil susține în exceptia de neconstituționalitate că DNA a folosit un agent provocator.

Potrivit aceleiași surse, Dan Tudorache susține că folosirea unor persoane particulare în calitate de colaboratori cu identitate falsă încalcă limitele impuse de art. 30 Cod procedura penală, care stabilește că organele de specialitate ale statului care realizează activitatea de urmărire penală sunt doar următoarele: organele de cercetare penală (polițiștii judiciari), procurorul și judecătorii – fie ei de drepturi și libertăți, de camera preliminară sau de fond, apel, recurs sau cai extraordinare de atac. Deci nicidecum acoperiții sau colaboratorii cu nume schimbate.

În plus, art. 148 alin. 7 și 10 Cod procedura penală sunt suficient de vag formulate, încât să permită aplicarea lor abuzivă – fapt interzis atât de Constituția României, cât și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. De altminteri, principiul privind claritatea, precizia, previzibilitatea și accesibilitatea legii a fost aplicat de Curtea Constituțională a României în Decizia 51/2016 privind ruperea Binomului DNA-SRI, amintește Dan Tudorache, conform sursei citate.

Citiți mai multe AICI.

author avatar
Andrei Coman
521 afisari

3 COMENTARII

  1. „agentul provocator” si complicii pot comite infractiuni
    si nimeni nu-i intreaba,
    „impunitate”,
    E NORMAL?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger