AcasăNewsDalai Lama la Casa Alba. Obama isi suie China in cap

Dalai Lama la Casa Alba. Obama isi suie China in cap

Dalai Lama a fost primit de Obama la Casa Alba. Nu in Biroul Oval, ci in Sala Hartilor

Barack Obama l-a primit sambata pe Dalai Lama si si-a exprimat „sprijinul ferm” pentru respectarea drepturilor omului in Tibet. China a reactionat violent.

Dalai Lama a fost primit de Obama la Casa Alba. Nu in Biroul Oval, ci in Sala Hartilor

„Presedintele a reiterat sprijinul sau ferm pentru protejarea culturii, religiei si traditiilor tibetane, in Tibet si in restul lumii”, se arata in comunicatul dat publicitatii dupa intrevedere. Acesta adauga ca, in timpul intalnirii de 44 de minute de la Casa Alba, Obama a primit de la Dalai Lama angajamentul in favoarea non-violentei si a dialogului cu China, scrie Le Figaro.

Presedintele american a ales sa-l primeasca pe seful spiritual tibetan in ciuda avertismentelor Beijingului, care considera ca astfel, Washington pune in discutie integritatea teritoriala a Chinei si suveranitatea sa asupra Tibetului. Intalnirea a fost anuntata in ultimul moment vineri seara de catre presedintia americana, la sfarsitul unui turneu de zece zile al liderului tibetan in Statele Unite.

Pentru a menaja cat mai mult sensibilitatile chinezilor, Obama nu l-a primit pe Dalai Lama in Biroul Oval, rezervat de obicei primirilor sefilor de state, ci in Sala Hartilor de la Casa Alba, si departe de ochii presei. Zadarnic! Putin dupa anuntul intalnirii, ministrul chinez al Afacerilor Externe a cerut Washingtonului „sa o anuleze imediat”.

Obama nu a uitat sa afirme in comunicat de dupa intalnire ca Statele Unite ca Tibetul este parte componenta a Chinei. „Dalai Lama a indicat ca nu pretinde independenta Tibetului si ca spera ca dialogul intre reprezentantii sai si guvernul chinez sa poata fi reluate curand”, se spune in comunicat.

Liderul spiritual a parasit tara in 1959 dupa ce o revolta impotriva prezentei chineze in Tibet a esuat. El a dat asigurari in repetate randuri ca nu doreste independenta, ci o autonomie reala. Beijingul il acuza in schimb ca militeaza pentru independenta „Acoperisului Lumii”. Negocierile sporadice asupra viitorului Tibetului intre guvernul tibetan in exil din Dharamsala, in India, si autoritatile chineze nu au dus pana acum la nici un rezultat.

Reactia Chinei la intalnirea de la Casa Alba a fost foarte dura: Statele Unite „trebuie sa ramana fidele angajamentului de a recunoaste ca Tibetul face parte din China„. Washingtonul nu trebuie „sa se amestece in treburile interne ale Chinei” si trebuie sa se abtina de la orice gest care „ar dauna relatiilor sino-americane„.

Internautii chinezi s-au lansat intr-o violenta campanie pe web: „Statele Unite nu au respectat niciodata China. A venit momentul sa vindem rezervele noastre de dolari (Beijingul detine 1.153 de miliarde de dolari in bonuri de tezaur – n.r.) pentru a da o mare lovitura bancnotei verzi”, scrie un internaut cu pseudonimul freemanchina8. „Nu putem sa-l impiedicam pe Obama sa primeasca pe cine vrea, dar putem sa-i interzicem accesul pe viata in China„, propune furios yuqiao1972.

Televiziunea  nationala chineza CCTV a ignorat intalnirea de la Casa Alba, dar a acordat un amplu spatiu receptiei date de presedintele Hu Jintao pentru niste liceeni americani la Zhing Nanhai, sediul puterii comuniste de la Beijing, unde sunt rareori primiti strainii.

Vizita lui Dalai Lama la Casa Alba vine in momentul in care China aniverseaza 60 de ani de la „eliberarea pasnica” a Tibetului de catre trupele comuniste ale lui Mao.

 

author avatar
Adrian Patrusca
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger