AcasăNewsDaea lasa oaia si face show la Bruxelles

Daea lasa oaia si face show la Bruxelles

Ministrul Agriculturii lupta impotriva pestei porcine pe un front de 1400 km

Neobositul ministru roman al Agriculturii, Petre Daea, a cerut comisarilor europeni sprijin concret pentru fermierii romani loviti de virusul pestei porcine africane. ”Romania de-a lungul istoriei a dovedit si poate dovedi oricand ca nu a dat boli nimanui, dar din nefericire a primit”, a lansat Daea la tribuna capitalei UE.

Ministrul Agriculturii lupta impotriva pestei porcine pe un front de 1400 km

”Romania nu este izvor de pesta porcina, dar este in razboi cu aceasta boala pe un front de aproape 1400 de km la granita de rasarit a Uniunii Europene”, a inceput Petre Daea.”Nu suntem in situatia capitularii in fata acestui virus cum de altfel nu am fost in fata altor evenimente, dar principiul solidaritatii europene trebuie sa functioneze in orice situatie”, a estimat oficialul roman. Romania, a spus el, se afla in razboi cu pesta porcina, pe o suprafata de aproape 1400 de km de frontiera estica. ”De aceea, salut gestul elegant si responsabil al presedintelui Consiliului, iti multumesc Juliane ca ai dat ocazia discutarii acestei probleme, punand-o pe ordinea de zi”, a apreciat elegant Daea.

Aparitie exploziva si agresiva, ne confruntam atipic

In data de 31 iulie 2017, am avut primul focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei intr-o zona apropiata, la 6 km de Ucraina, a explicat ministrul romam. La inceputul anului 2018 focarele s-au multiplicat in aceeasi zona apropiata Ucrainei, dar zona s-a tinut in continuare sub control. Dupa un an de la confirmarea primului focar, mai precis in data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat si in alte zone, aflate tot in vecinatatea Ucrainei, si anume in Delta Dunarii, zona aflata sub protectia mediului ca rezervatie naturala. Aparitia a fost exploziva si deosebit de agresiva, numarandu-se sute de focare si contaminarea unei ferme cu 45.000 de capete, unde erau asigurate masuri de biosecuritate ridicata. ”Zilnic se fac analize, interpretari si actiuni concrete specifice fiecarei situatii. La aceasta data in Romania sunt practic doua zone cu intensitate maxima: judetul Satu Mare, in nord-vestul tarii, si judetul Tulcea, in sud-estul tarii, amandoua aflate in vecinatatea Ucrainei. Actionam pentru mentinerea virusului in aceste zone apeland la masuri specifice in vederea eradicarii acestuia. In acest context al situatiei date, in care complexitatea actiunilor si specificitatea zonei, precum si modul atipic cu care ne confruntam a putut fi constatat si de expertii Comisiei, care au fost prezenti in Romania”, a spus Daea

Ajutor Phil, ajutor Vytenis !

Romania a intrat in aceasta suferinta facand tot ce poate si este in stare sa faca, a continuat Daea. ”Am socotit necesar, stimati colegi, sa va informez si sa ma folosesc de aceasta intalnire si sa solicit in numele tarii mele ajutor.De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil si lui Vytenis (Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura, Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara) o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii romani greu incercati de prezenta acestui virus si de masurile radicale de interventie necesare a fi luate”.  In acest context Petre Daea a solicitat sprijinul pentru instituirea de masuri exceptionale care vor include compensatii  pentru: animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact, pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata,  produsele de origine animala distruse, pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator. Ajutoarele vor viza si costurile operationale legate de curatire, dezinfectie, transportul si distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari

2 COMENTARII

  1. Omu se pricepe dar face risipa. E primu an in care am luat rosii cu 2 lei in iunie. Erau 7-8 lei. Acum imi pare rau ca putrezesc in sant si nu se fac pasta suc pulpe de rosii ketchup, sa luam la fel de ieftin. Daca face la fel la lactate porc si oua ar fi super

  2. Protocolul eradicarii PPA prevede lichidarea mistretilor din zona respectiva.Fara aceasta musura ,degeaba omoram porcii din crescatorii . Se vor fura multi bani din BANII NOSTRI AI TUTUROR !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger