AcasăNewsDaca stranuta China, mapamondul intra in coma

Daca stranuta China, mapamondul intra in coma

Nourile Roubini vesteste o noua criza mondiala, generata de China

China si-a incetinit cresterea economica, fapt ce poate avea efecte dezastruoase asupra intregii lumi. Analistii economici din SUA si Europa au estimari sumbre pentru anul 2013.

Nourile Roubini vesteste o noua criza mondiala, generata de China

China a suprins intreaga lume in anii trecuti, dupa ce a consemnat o crestere economica sustinuta de circa 10% anual, stimuland si economia mondiala prin cererea de materii prime si marfuri din intreaga lume si prin exporturi. Vorbim insa la timpul trecut. Conform unei analize a Associated Press, China si-a incetinit ritmul cresterii economice, de la 10,1% anul trecut la 9,5% in trimestrul al doilea al acestui an. Acest ritm este in continuare inca ridicat, fiind atins in prezent doar de Argentina, sigur, respectand proportiile.

Criza sociala si politica

Analistii estimeaza ca, in al treilea trimestru al acestui an, cresterea economiei chineze se va incetini la 9,1%, iar cei mai pesimisti prevad o „aterizare dura” pentru China. Acest fapt ar putea pune in pericol atat de fragila economie mondiala actuala, aflata in pragul unei noi crize, din cauza „fitelor” Greciei, care, dupa ce s-a vazut „cu sacii in caruta”, se codeste sa adopte masurile economice pe care s-a angajat sa le ia. Profetul crizei financiare, Nouriel Roubini, sustine ca, desi China va mai avea o crestere similara si in 2012, incepand din 2013 ar putea scadea la 5%. Economistii americani au estimat ca economia chineza trebuie sa creasca anual cu minimum 8% pentru mentinerea actualelor locuri de munca. Altfel, vor aparea convulsii sociale si probleme politice in China.  Viitoarea instabilitate pare sa fie intuita deja de milionarii chinezi, care vor sa paraseasca tara. Economistii occidentali sfatuiesc China sa lase exporturile mai domol, sa nu reduca importurile si sa stimuleze consumul intern, altfel pericliteaza statului chinez, dar si economia mondiala.

author avatar
Arpad Dobre
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger