AcasăNewsDaca scapa de Basescu, e bun un presedinte ultra-jucator

Daca scapa de Basescu, e bun un presedinte ultra-jucator

Ghici cine e mai nimerit sa conduca o republica prezidentiala?

De la inscaunarea ca presedinte, Traian Basescu a fost acuzat ca este autoritarist, ba chiar dictator. Dandu-l ca exemplu, Opozitia si mai ales liberalii au cerut o republica parlamentara, in care presedintele sa fie ales de legoslativ si sa aiba un rol decorativ, de reprezentare externa, iar seful statului sa fie premierul. Acum, cand Basescu isi termina mandatele si Crin Antonescu (seful PNL, aliat cu conservatorii) e favorit in sondaje, Opozitia vrea republica prezidentiala.

Ghici cine e mai nimerit sa conduca o republica prezidentiala?

Senatorul Dan Voiculescu sustine ca revizuirea Constitutiei este absolut necesara, fiind nevoie de o mai buna reglementare a raporturilor dintre presedinte si Guvern si dintre Executiv si Parlament, fostul presedinte PC afirmand ca ar opta pentru un sistem prezidential clasic.

„In opinia mea, revizuirea Constitutiei este absolut necesara. Nu pentru ca o vrea Traian Basescu sau USL, ci pentru ca realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat ca ambiguitatile si paralelismele din textul legii fundamentale genereaza blocaje institutionale cu efecte politice, economice si sociale extrem de grave”, scrie Voiculescu, pe blog.

Potrivit senatorului, raportul presedinte-Guvern trebuie redefinit pentru ca sistemul actual, semiprezidential, si-a dovedit clar limitele. „Avem nevoie de o clarificare neta si, personal, as opta pentru un sistem prezidential clasic”, scrie Voiculescu, precizand ca si raportul dintre Guvern si Parlament trebuie schimbat.

Potrivit lui Voiculescu, sistemul institutional romanesc are nevoie de un mediator veritabil. „S-a dovedit ca presedintele Romaniei, fie ca a fost prea puternic, fie prea slab, nu a putut deveni un mediator veritabil intre institutiile statului si intre institutii si societate. Asadar, avem nevoie de un alt mediator”, scrie Voiculescu.

 

author avatar
A.P. Redactor
304 afisari

7 COMENTARII

  1. BINE CA SE MAI GÂNDEŞTE CINEVA SI LA ROMÂNIA!
    Pe senatorul Dan Voiculescu il cred capabil si preocupat de soarta tarii, ca un bun roman. Si in ceea ce priveste nevoia unei Constitutii perfecţionate, demne de un stat modern (şi nu minimal) nu pot decat sa-i dau dreptate. Nu aberatiile lui Traian Basescu, cel care-şi depaseste prerogativbele constituţionale, sunt baza diuscutiilor in Parlamentul Romaniei, ca proiect de noua Constituţie. Guvernul nu-i capabil de asa ceva, încât Parlamentul trebuzie sa se ocupe de treburi serioase. Nu să-şi piarda vremea cu reimprtiri teritoria-administrative si Statutul minirităţilor sau alte elucubraţii ale PDL-ului.

  2. Si nu are dreptate?? ba eu cred ca da..si majoritatea oamenilor ar fi de parere ca se impune o schimbare

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger