AcasăNewsDă pe de lături justiția sporurilor

Dă pe de lături justiția sporurilor

Cătălin Predoiu, un ministru mare pentru PNL, dar prea mic pentru Justiție

Judecătorii dau în clocot. Peste o săptămână Paralamentul va lua în discuție spinoasa problemă a pensiilor. Proiectul de lege merge pe ideea tăierilor pensiilor speciale. Foarte bine, ar spune unii. Ba nu e bine deloc, țipă magistrații, căci ei au pensii de serviciu, deci n-ar trebui să se atingă nimeni de ele. Și de aici, uite și scandalul. Mie mi se pare că judecătorii joacă la pressing și aruncă fumigene, cel puțin atât timp cât nimeni nu o să-i lase să moară de foame după o viață întreagă de muncă. Ca să fie masa bogată, magistrații lansează pe piață și nemulțumirile privind sporurile. Dar, dacă arunci o privire asupra lor, e lesne de observat că uneori ajung la valoarea a două salarii minime pe economie.

Cătălin Predoiu, un ministru prea mare pentru PNL, dar prea mic pentru Justiție

Grefierii fac scandal, IT-iștii din arhive se prind și ei în horă, arhiviștii și documentariștii așijderea și nici registratorii și statiscienii nu se lasă mai prejos. Condiții grele de muncă, pericol mare, de parcă munca ar fi fost vreodată ușoară.

Cine pe cine judecă?

Am asistat, cu destui ani în urmă, la un proces de calomnie. În esență, reclamantul acuza că inculpatul l-ar fi făcut legionar. Nici măcar nu era. Era doar fiul unui membru oarecare al Mișcării. Că își renega tatăl, dar habar nu avea de asta, era treaba lui. Judecătoarea, după întrebările puse, se vedea că este cam aeriană la acest capitol. Pentru câțiva fanatici și criminali nu poți acuza o întreagă mișcare socială, care la momentul ei de glorie avea mai mulți membri decât a avut PSD în epoca Dragnea sau Năstase. Inculpatul a prezentat documente din arhive, studii, scrieri ale istoricilor, decizii ale Curților internaționale, dar judecătoarea își păstra ochelarii de cal. Când s-a văzut dovedită de avalanșa de probe aduse de inculpat, a pus capăt cercetării judecătorești prin cea mai imbecilă intervenție. Anume, că în sala de judecată nu se face politică. Săraca, habar n-avea că acolo era istorie, nu politică, iar ea nu avea capacitatea și competențele necesare pentru a pune concluzii pe istoria pe care o țară și-a asumat-o. Mă întreb, poate răutăcios, trage și ea de pensie și sporuri cot la cot cu ceilalți?

Sporul de cărător de servietă

Dana Gârbovan, un judecător care a avut curajul să-l pună la punct pe Iohannis. Și aproape singurul

Grefierii au prins momentul și plusează și ei. Poate au dreptate când spun că înghit tone de praf prin arhive și vor sporuri pentru asta, dar nu am cunoștință de vreun caz în care vreunul să-și fi schimbat meseria pentru a-i fi mai ușor. Pe de altă parte, magistrații sunt hotărâți să treacă la greve, ca avertisment adresat Parlamentului. Surprinzător, niciodată această categorie profesională nu a protestat față de salariile indecent de mari pe care le încasează. A știut să ceară mereu sporuri pentru suprasolicitare neuro-psihică, invocând volumul mare de muncă. Așa o fi, dar justițiabililor le acordă cineva sporuri pentru că le suportă deciziile aiuristice, de genul „fapta s-a comis prin telepatie”? Nu am auzit să fi protestat vreodată față de avantajele pe care le au în raport cu alți cetățeni. Niciun judecător nu a ieșit în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de locuința pe care a dobândit-o sau față de chiria pe care statul i-o plătește. Și nici față de tratamentele medicale gratuite de care unii beneficiază. Ca să nu mai spun că nu am văzut vreun magistrat care să protesteze față de faptul că a avansat doar pentru că a fost catarama de la cingătoarea Codruței Kovesi sau a cărat mereu servieta unui șef important.

Grevă, dar nu prea

Livia Stanciu nu a protestat pentru că a ajuns judecător la Curtea Constituțională

Nu am cunoștință despre judecători care să se fi împotrivit până la grevă protocoalelor încheiate de Înalta Curte de Casație și Justiție cu SRI. Excepție fac câteva voci, acoperite repede de corul care cânta partituri false. Nu există judecători care să fi fost gata de a declanșa grevă pentru că președintele Klaus Iohannis s-a amestecat, de câteva ori, în treburile justiției. Au fost doar aceleași voci care au avut curajul să vorbească și cărora nu le-a mai răspuns nimeni. Ați auzit de judecători care să protesteze față de lipsa unei legi de răspundere a magistraților? Doamne ferește!  Sau de judecători care să ceară grevă pentru că fostul avocat lacom, ajuns acum ministru al Jutiției, vrea desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție? Nu, au fost doar câțiva împotrivă, dar prea puțini pentru a li se lua opiniile în considerare. Poate că și Predoiu merită un spor. De bun executant al directivelor iohanniste.

author avatar
Valentin Boeru
2.259 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger