AcasăNewsCybercalifatul lui Putin

Cybercalifatul lui Putin

Liderul de la Kremlin nu foloseste calculatoare dar e hacker de hacker

Marea Britanie si Australia au acuzat serviciul rus de informatii militare (GRU) ca este la originea principalelor atacuri cibernetice mondiale din ultimii ani, intretinand atmosfera de Razboi Rece care persista dupa otravirea fostului agent GRU Serghei Skripal.

Liderul de la Kremlin nu foloseste calculatoare dar e hacker de hacker

Este prima data cand GRU, deci Kremlinul, este desemnat specific de Londra. Cyberatacuri, ”fara lege si credinta” au fost conduse de GRU impotriva partidului republican american, Agentiei Mondiale Antidoping, aeroportului din Odessa (Uraina), ”afectand cetateni din numeroase tari, inclusiv Rusia, si prejudiciind cu milioane de lire economiile nationale”, a denuntat ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt. „Acest tip de comportament demonstreaza dorinta lor de a opera fara a tine cont de dreptul international sau de normele stabilite si de a actiona cu un sentiment de impunitate si fara a lua in considerare consecintele. Mesajul nostru este clar: impreuna cu aliatii nostri, vom dezvalui si vom raspunde la incercarile GRU de a submina stabilitatea internationala”, a promis Hunt. Aceste noi acuzatii nu vor imbunatati relatiile diplomatice deja glaciale intre Marea Britanie si Rusia, dupa otravirea lui Skripal, dar si a opozantului rus, Alexander Litvinenko, la Londra in 2006.

Rusia, stat paria

Centrul national pentru cybersecuritate din Marea Britanie (NCSC) a reusit sa stabileasca faptul ca GRU se ascundea in spatele mai multor atacuri din intreaga lume ale unor grupari de hackeri cunoscuti sub numele de „Fancy Bear”, „Sandworm”, „Strontium”, „APT 28” CyberCaliphate „,” Sofacy „,” BlackEnergy Actors „, diferite denumiri care uneori desemneaza o singura entitate. ”Acestea nu suntactiunile unei mari puteri, ci actiunile unui stat paria”, a denuntat ieri ministrul britanic al apararii, Gavin Williamson, la  Bruxelles, unde participa la o reuniune interministeriala NATO.

Nu suntem in Vestul Salbatic

Australia s-a raliat la acuzatiile Londrei denuntand ca inacceptabile cyberatacurile rusesti, de care sunt ”responsabile armata rusa si bratul ei informatic, GRU”, a afirmat guvernul de la Canberra care a precizat ca a ajuns la aceasta concluzie pe baza avizului serviciilor de informatii australiane in colaborare cu aliatii sai. ”Cyberspatiul nu este Vestul Salbatic. Comunitatea internationala, inclusiv Rusia, a convenit ca legile internationale si normele unui stat responsabil se aplica in cyberspatiu”, a declarat premierul australian Scott Morrison. Pentru Malcolm Chalmers de la Royal United Services Institute (RUSI), activitatile GRU „depasesc mult spionajul traditional in timp de pace”. „Prin lansarea unor operatiuni perturbatoare care ameninta viata in societatile vizate, ele sterg linia dintre razboi si pace”. Coreea de Nord se afla, de asemenea, in catarea Regatului Unit, acuzata ca a fost la originea atacului global „Wannacry”, care a subminat, in 2017, serviciul britanic de sanatate publica (NHS) .

author avatar
Tudor Borcea
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger