AcasăNewsCyberatacurile rusesti: A venit randul prezidentialelor din Franta

Cyberatacurile rusesti: A venit randul prezidentialelor din Franta

Echipa lui Emmanuel Macron (favorit in sondaje) a suferit mii de atacuri cibernetice de la inceputul campaniei, a declarat ieri secretarul general al miscarii En Marche, Richard Ferrand, cerand statului sa ia masuri in fata riscului de ”ingerinte straine” in alegerile prezidentiale din Hexagon. Ferrand a spus si de unde vin ele: Rusia.

Fost minstru al Economiei, Macron a fost recent acuzat de catre deputatul Nicolas Dhuicq (dreapta), in coloanele site-ului Sputnik, ca este ”agent al unui mare sistem bancar american”. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat si el pentru Izvestia ca poseda ”informatii interesante” cu privire la Macron, aflat ca favorit in sondaje. Invitat de France 2 sa spuna daca Moscova ”il lucreaza pe Macron”, Richard Ferrand a raspuns: ”Nu, nu spun asta. Spun ca exista, pe de-o parte informatii relatate de mass-media rusa si  mii, sute de mii de atacuri informatice asupra bazei noastre de date, site-urilor noastre si, ca din intamplare, ele vin de la frontierele rusesti”. ”Ceea ce cerem noi celor mai inalte autoritati ale statului este ca ele sa se sesizeze cu privire la acest fenomen pentru a garanta intruziuni ale unei puteri straine in viata noastra democratica. Americanii au bagat de seama, dar prea tarziu”, a adaugat el, citat de Reuters, facand referile la acuzatiile impotriva Moscovei pentru presupusa influentare a alegerilor prezidentiale din SUA in favoarea lui Donald Trump.

Destabilizarea informatica

In Franta, riscul cyberatacurilor susceptibile de perturbare sau de influentare a procesului democratic este luat in serios, dar autoritatile refuza, spre deosebire de Washington sau Berlin, sa arate cu degetul spre Moscova. Dar, o  reuniune de sensibilizare a partidelor politice reprezentate in Parlament a avut loc anul trecut, la initiativa secretariatului general al apararii si securitatii nationale (SGDSN), o premiera in Franta. La inceputul lunii ianuarie, ministrul Apararii, Jean-Yves Le Drian, a facut apel ”la cea mai mare vigilenta” in fata riscului pirateriei informatice sau a ”cyberdestabilizarii”. Pentru Richard Ferrand, rusii il tintesc pe Emmanuel Macron ”fara indoiala pentru ca ei stiu ca vrea o Europa puternica, o Europa care se dezvolta si o Europa ca atarna greu in balanta politico-economica, evident si in fata Rusiei”. ”Este clar ca extrema dreapta, dreapta si candidatii lor sunt mai bine vazuti ca noi, care vrem o Europa puternica si unita. Evident, o anumita parte a mass-media din Rusia nu vrea asta”, a estimat Ferrand.

Franta ramane prima destinatie turistica mondiala

In ciuda atacurilor teroriste si a unei situatii in general in defavoarea turismului, Franta a a atras intre 82,5 si 83 milioane de turisti straini in 2016, chiar daca aceste cifre sunt mai mici ca in 2015 (85 milioane de turisti) , a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault. Hexagonul si-a pastrat titlul de prima destinatie turistica mondiala, devansand SUA si Spania. Acest mic recul fata de 2015 se explica, a aratat oficialul francez, prin contextul post atentatele de la sfarsitul lui 2015, dramei de la Nisa, conditiilor climatice si miscarilor sociale din tara. Ayrault a mai spus ca obiectivul fixat de guvern in 2014, adica 100 de milioane de turisti straini in 2020 este ”mereu de actualitate”, subliniind importanta sectorului turistic pentru economia franceza: reprezinta 7% din PIB al tarii.

author avatar
Tudor Borcea
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger