AcasăNewsCutremur pe bursă după invazia rusă în Ucraina. La București, pierderi de...

Cutremur pe bursă după invazia rusă în Ucraina. La București, pierderi de 3 miliarde de euro, în doar 10 minute!

Cutremur pe bursă după invazia rusă în Ucraina. La București, pierderi de 3 miliarde de euro, în doar 10 minute! (sursa foto: Facebook/Bursa de Valori Bucuresti)

Situația tensionată din Ucraina – urmărită la nivel internațional – are ecouri și pe burse. Invazia rusă în Ucraina continuă să genereze reacții nu doar la nivel politic, ci și economic.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis cu scăderi de peste trei procente pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 36,583 milioane de lei (7,396 milioane euro), după aproximativ 30 de minute de la debutul şedinţei, anunță joi, 24 februarie, Agerpres.

Indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti s-a prăbușit cu 5%, la deschiderea şedinţei din 24 februarie. Potrivit datelor Ziarului Financiar, „nu mai puţin de 15 miliarde de lei (3 miliarde de euro) s-au evaporat din capitalizarea totală a companiilor listate în doar 10 minute. Astfel valoarea totală a companiilor listate la Bucureşti este acum de 224 mld. lei faţă de 239 mld. lei la închiderea de aseară (miercuri seară-n.red.)”.

Conform aceleiași surse, „scăderile sunt pe linie: de la minus 8% pentru MedLife, 6% pentru BRD şi TTS, la -5% pentru Romgaz, Fondul Proprietatea. Cea mai tranzacţionată acţiune – Banca Transilvania, are minus 5% şi tranzacţii de 7 mil. lei în doar câteva minute”.

Cîțu: Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză a tuturor companiilor unde există acţionariat rusesc

Pe de altă parte, s-a aflat că președintele Senatului și al PNL-ului, Florin Cîțu, a cerut o analiză de la nivelul Ministerului Finanțelor. E vorba de o situație centralizată a tuturor companiilor cu acţionariat rus, pentru a vedea dacă există persoane aflate pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, dar şi dacă aceste companii primesc ajutor de stat, potrivit news.ro.

”România, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză, în detaliu, a tuturor acelor companii unde există acţionariat rusesc, să vedem dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi şi să se ia măsurile necesare.

În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă acele companii primesc ajutor de stat, să nu ajungă ajutorul de stat la cei care sunt pe lista de sancţiuni”, a anunţat Cîţu.

author avatar
Andrei Coman
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger