AcasăNewsCutremur in sistemul bancar! BCR concediaza 1.600 de angajati si inchide 60...

Cutremur in sistemul bancar! BCR concediaza 1.600 de angajati si inchide 60 de sucursale

Adus ca un adevarat„lichidator” de catre Erste Group  la BCR, Tomas Spurny a trecut la treaba, anuntand scaderea cu 18% a personalului si inchiderea a 60 de sucursale nerentabile.

Acesta este un semnal negativ pentru sistemul bancar romanesc, deoarece BCR este cea mai mare institutie financiara din Romania, dupa valoarea activelor.

Tomas Spurny a fost adus la BCR sa lichideze cheltuielile si sucursalele nerentabile ale BCR

Presedintele BCR, Tomas Spurny, a dat verdictul:  banca s-a intins prea mult, iar costurile (care, fie vorba intre noi, sunt suportate cu varf si indesat de catre clientii bancii) s-au majorat in asa masura, incat nu mai permit sustinerea unui personal atat de numeros., Drept urmare, 1.600 de angajati dintre cei 9.100 vor parasi BCR in urmatorul an. In paralel, Spurny a anuntat si inchiderea a 60 de filiale considerate nerentabile. Si fiindca veni vorba de asta, rentabilitatea, zice Spurny, consta intr-un raport de 40-50% intre costuri si venituri, si nu de 60-70%, cat a lasat presedintele bancii sa se inteleaga ca ar fi raportul in prezent. Nici nu este de mirare, in conditiile in care costurile bancii au crescut si din cauza  creditelor neperformante.

Credite neperformante

Rata creditelor neperformante din portofoliul total al BCR a ajuns la 25,8%, ceea ce reprezinta peste 14 miliarde de lei. BCR a dat asigurari ca imprumuturile neperformante – provenite in special din sectorul imobiliar si de la IMM-uri – sunt acoperite in proportie de 52,7% (7,48 de miliarde de lei) de garantii colaterale. Totusi, garantiile nu au putut acoperi pierderile, care s-au ridicat la aproape 760 de milioane de lei (peste 171 de milioane de euro). In aceste conditii, nu este de mirare ca Spurny a fost adus de Erste Group sa restructureze dur BCR, care nu peste multa vreme va pierde locul de cea mai mare banca din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
1.039 afisari

1 COMENTARIU

  1. Am colaborat cu BCR intre 1993-2007 ,colaborare de exceptie tinand cont si de faptul ca era cotata printre cele 300 de banci performante din UE.Ce s-a intamplat? Greu de precizat,insa asocierea cu ErsteBank presupunea un viitor benefic.Insa rezultatele nu au fost cele scontate.
    Cauzele aparente le cunoastem cu totii:investitii exagerate, credite neperformante,salarii foarte mari si altele.Totusi sa renunti ,la 1600 de specialisti bancari la finele anului 2012 este ingrozitor.Oare ErsteBank nu are nici un aport in aceasta tragedie?Faptul simplu ,ca problemele interne au devenit publice, dauneaza Bancii,dar nici ErsteBank la nivel UE nu are o pozitie favorabila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger