AcasăNewsCutremur în BOR. Patriarhul Daniel dă de pământ cu IPS Teodosie. Se...

Cutremur în BOR. Patriarhul Daniel dă de pământ cu IPS Teodosie. Se pregătește „debarcarea” arhiepiscopului Tomisului?

Cutremur în BOR. Patriarhul Daniel dă de pământ cu IPS Teodosie. Se pregătește „debarcarea” arhiepiscopului Tomisului?/ Foto: Facebook

O scrisoare trimisă de Sfântul Sinod al Patriarhiei Române arată ca un rechizitoriu împotriva lui Teodosie, autor al multor declarații controversate și al sfidării regulilor împotriva pandemiei. Dar criticile dure ale Patriarhului nu se opresc nicicum aici.

Documentul, emis de Sfântul Sinod, confirmă relațiile extrem de reci dintre IPS Teodosie și Întâistătătorul Bisericii Române, iar comportamentul arhiepiscopului Tomisului în timpul pademiei nu a făcut decât să crească tensiunile dintre cei doi ierarhi.

Teodosie este criticat în termeni foarte duri de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii: Răzvrătire, sfidează Patriarhia, atitudine provocatoare, permite doctorate plagiate. Plus acuzații că nu-și plătește facturile de aproape jumătate de milion de lei

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, potrivit răspunsului oficial consultat de G4Media.ro. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod „din încredințarea” Patriarhului Daniel, și constituie un rechizitoriu dur față de comportamentului arhiepiscopului de Tomis.

Teodosie ceruse ridicarea în grad

Astfel, în scrisoarea datată 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite. Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.

În plus, decizia oficială de respingere cuprinde și referiri la comportamentul lui Teodosie, atât cel public, cât și cel din interiorul bisericii.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

Sfidarea recomandărilor și dispozițiilor Patriarhiei

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în decizia inițiată de patriarhul Daniel.

„Un duh de indisciplină și de răzvrătire”

Documentul mai arată că Arhiepiscopia Tomisului are „probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” și arată că o parte dintre acestea au fost discutate în ședința Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Decizia oficială mai evidențiază problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

Facturi neplătite din 2016

Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria față de Tipografia Cărților Bisericești.

IPS Teodosie s-a remarcat constant de la începutul pandemiei prin sfidarea regulilor impuse de autorități, dar și a celor interne ale BOR. Astfel, el a organizat o slujbă de Înviere cu repetiție în 2020, a refuzat să utilizeze lingurița de unică folosință pentru împărtășanie și a avut un discurs virulent anti-vaccin și împotriva regulilor de protecție sanitară.

Arhiepiscopia Tomisului nu a dorit să comenteze, potrivit sursei citate.

author avatar
Tudor Borcea
963 afisari

5 COMENTARII

  1. a fost singurul prelat care s a opus aberatiilor impuse bisericii in zisa pandemie asa ca asta e cauza nu facturile si alte vorbarii , pt asta cei care sunt sluga la covid bla , bla!!!!!!

  2. Adevarul este Unul.
    „Daca pe Mine m-au prigonit si pe voi va vor prigoni…”
    Atunci slugile intunericului au fost fariseii si carturarii si irodienii si mare parte din stapanirea lumeasca imbuibata cu interese vremelnice si coruptie.
    Astazi slugile intunericului sunt masonii cu toate increngaturile lor. Urmasi corupti ai acelorasi farisei si ticăloși cu ciucuri si sortulet.
    Au sosit din nou acele vremuri cand oamenii „se vor înnebuni” si-i vor numi nebuni pe cei care nu vor sa se înnebuneasca cu ei.
    Altfel ce poți sa spui: vor muri si vor vedea, vom muri si vom vedea. Se vede ca a marturisi Adevarul a fost mereu socotit ca o razvratire.
    A face ascultare, nu inseamna a fi luat de prost, Preafericite.
    Si a face ascultare nu intra in contradictie cu a avea discernamant si a-l folosi.
    Iar Mitropolia ca instituție nu este ambitia cuiva… este chiar un drept castigat odata cu primul pas al Sfântului Apostol Andrei.
    Ca sa nu mai spun ca tot de la Sfântul Apostol Andrei incoace, Patriarhia României era mai potrivit a fi in Constanta si nu in București, daa?
    Mare grija celor ce dati cu piciorul in Tepusa… a mai incercat si Arie si altii ca el, muritori si vremelnici trecatori prin lumea aceasta.
    O fi omul sub vremuri, dar asa cum raiul este deschis tuturor, tot asa si iadul.
    Indiferent de grad, functie, influenta…
    Lasati lojile si indiferent de consecințe, reveniti la Sfintele Altare, cat inca mai aveti suflare de viata in voi… daca vreti, desigur.

  3. eu cred ca IPS Teodosie este perfect constient de greselile pe care le-a facut, cand le-a facut. si nimeni nu este fara de pacat.
    dar de aici si pana a aduce in discutie necesitatea Mitropoliei este cale lunga. Mitropolia Tomisului este clar necesara si de bun simt, cu sau fara IPS Teodosie.
    Mitropolia Tomisului trebuia sa fie prima infiintata in tara noastra, apoi Moldova si celelalte.
    asa se rezolva o problema? facand prigoana Preafericite?
    pt. cum IPS Teodosie s-a comportat in pandemie merita chemat la Patriarhie si dat exemplu pozitiv de marturisire si curaj.
    pt. cum IPS Calinic al Argesului s-a comportat in pandemie merita chemat la Patriarhie si dat exemplu pt. frica si lasitate.
    administrarea cu administrarea, lucrurile lumesti se pot indrepta cu parinteasca intelepciune, dar din momentul in care ati pus in discutie SFANTA SI DUMNEZEIASCA IMPARTASANIE,…PAAAA ! luati-va voi lingurite de unica folosinta si mergeti de vedeti Tabloul Infricosatei Judecati.
    auzi duh de indisciplina si razvratire… la IPS Calinic Argesanul, poate.
    pt. ce v-au fost date Sfintele Taine?
    sunteti fricosi? faceti pasul in spate mult prea fericitilor(doar pt.voi) aceia care votati la Sfantul Sinod in gasca si nu dupa Sfintele Canoane.
    dintotdeauna judecatile oamenilor n-au fost aceleasi cu judecatile LUI DUMNEZEU.
    cezarului i s-a dat totul, iar LUI DUMNEZEU i-ati intors spatele.
    reveniti-va! voi pastorii, in primul rand.
    chiar nu-i frumos ca unul sa fie Prea Fericit, iar multi altii sa fie Prea Prosti.
    aratati ca sunteti PS, IPS si PF. nu transformati darurile primite in arginti si fiti barbati drepti inaintea bunului Dumnezeu si a oamenilor.
    tara are nevoie de pastori curajosi si vigilenti, lasati galceava si fiti uniti in DUH si in ADEVAR caci cezarul lumii acesteia ne duce de rapa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger