AcasăNewsCutremur! Fugim sau injuram Guvernul?

Cutremur! Fugim sau injuram Guvernul?

Un cutremur puternic ar pune la pamant Bucurestiul si ar face mii sau zeci de mii de victime

170 de cladiri in pericol de prabusire imediata in caz de cutremur. Alte peste 2.000 incadrate in diferite grade de risc seismic, si ele cu sanse mari de prabusire. Inmultiti cu zeci de apartamente in fiecare cladire, cu o medie de numai doua persoane in fiecare apartament, desi cifra este subevaluata, si aflati numarul victimelor garantate de un cutremur puternic in Bucuresti.

 

Un cutremur puternic ar pune la pamant Bucurestiul si ar face mii sau zeci de mii de victime

Sigur ca nu vine cutremurul maine, pe la si un sfert. Nicio prognoza nu poate anticipa datele, dar de venit tot va veni. Si, chiar daca am sti cu exactitate, tot nepregatiti vom fi, in spiritul sfintei delasari romanesti.

Pasarea raspunderii de la unul la altul e meteahna veche. Autoritatile spun ca locatarii sunt de vina, ca nu au vrut sa-si paraseasca apartamentele pentru a fi consolidate. Locatarii, ca nu, ca autoritatile sunt de vina, ca dura si doi ani consolidarea si ca nu ar fi avut conditii decente in locuintele provizorii. In fine, e tardiv, laptele a dat deja in foc. Cert este ca, daca Romania se va confrunta cu un cutremur de proportii, va fi dezastru pe linie.

Nici morgi nu avem de ajuns

Cu banii primiti de la Guvern, e ca si cum Gabriela Firea trebuie să cumpere cu 10 lei carne, ouă, brânză, o masină de spălat, un televizor si să mai vină acasă si cu rest 4 lei

Practica a demostrat ca numarul ranitilor este de cateva ori mai mare decat al decedatilor. Evident, numarul de spitale este intr-un raport invers proportional cu numarul victimelor. Capacitatea de spitalizare este redusa, chiar daca se vor umple holurile si orice incapere libera cu raniti. Problema este alta: cine-i ingrijeste? Doar la nivelul Capitalei se inregistreaza un deficit de 6.700 de medici. Sa aduci din tara? Nicio sansa, caci si de acolo lipsesc inca pe atati. Se vor instala spitale de campanie pe stadioane. Perfect. Si cine se ocupa de actul medical? Medicii care au plecat din tara si cele 6.000 de asistente din spitalele bucurestene care au plecat si ele? Intrand in amanunte, descoperi ca dezastrul are si alte fete. Cum vor putea fi recunoscuti mortii neidentificati, cand in Bucuresti, in afara de cele ale spitalelor, exista doar o singura morga, care va deveni supraaglomerata? Desi suna lugubru, nu cred ca primariile bucurestene au vreun plan, pe strazi si blocuri , care sa prevada la ce morga vor fi dusi mortii neidentificati din sector, caci si asta tot organizare se numeste. Si, sa nu uit. Daca pe salvatori nu ii va lua la intrebari corpul de control al lui Ciolos ca de ce au acordat primul ajutor direct pe caldaram, fara masuri de igiena, cutremurul va fi degeaba!

Mai bine sex decat prim ajutor

Ciolos, când zice că dă bani, zice!

Mai face vreo scoala lectii pentru a sti cum sa reactioneze copiii in caz de cutremur? Nu. La cursul primar, se invata despre penis, despre cum zvarle el pe nari spermatozoizii in vagin si alte nepotriveli cu varsta, numite educatie sexuala. La „Saptamana altfel”, din liceu, se face orice, numai exercitii de salvare individuala nu se fac. Explica sau demonstreaza cineva, cuiva, in vreun cadru organizat, cum se imobilizeaza un ranit cu fracturi multiple? Aiurea! S-a facut acum cateva luni o demonstratie pe „Arena Nationala” despre primul ajutor in caz de stop cardiac. Si ce daca? Televiziunile au prezentat evenimentul mai mult prin prisma numarului de participanti, caci se urmarea depasirea recordului in materie, inscris in Guiness Book. Bravo! In tarile civilizate, exercitiile de salvare individuala se tin saptamanal in scoli. Nu inseamna ca nu mai vine cutremurul, dar numarul victimelor se reduce considerabil. Cati romani stiu ce trebuie sa contina trusa de supravietuire? Cata apa, ce fel de mancare, de ce fluier si nu claxon, de ce lanterna si nu lumanari? A fost doar un val de prezentare, candva, si cu asta s-a terminat totul. Oricum, retineti, nu creati panica in caz de deces. Guvernul va varsa o lacrima televizata la slujba de comemorare, iar Iohannis isi va duce, oricum, mana la piept. Ce, nu e de ajuns?

Ce posibilitati de cazare a sinistratilor are Bucurestiul se stie doar intr-un cerc restrans. In rest, nimeni nu stie. Iar daca stie, nu vorbeste. E bine ca ne preocupa problema refugiatilor, cate asternuturi, cata mancare si cati bani le alocam, dar cu romanii potentiali sinistrati cum facem? Il asteptam pe Becali sa le construiasca locuinte si sa le dea baraci? Ca, dupa aia, eventual sa-l si arestam, ca de unde a avut bani?

„Cumintenia Pamantului” e mai importanta

Primarul General al Bucurestiului a vorbit, miercuri, despre consolidarea cladirilor care prezinta risc seismic ridicat. A gasit resurse de 13 milioane de lei in fondul Consiliului General si mai are promise alte 20 de milioane de lei de la Guvern. Ati auzit bine, doar 20 de milioane! Lei! E mai important pentru Ciolos sa stranga 11 milioane de euro pentru „Cumintenia Pamantului”, decat, de banii astia, sa faca ceva concret pentru a preveni si reduce pagubele unui dezastru care va veni oricum, candva.

author avatar
Valentin Boeru
708 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger