AcasăNewsCutremur de 7,8 grade in Ecuador, cel putin 233 de morti...

Cutremur de 7,8 grade in Ecuador, cel putin 233 de morti si 588 raniti

Bilantul victimelor creste de la ora la ora

Cel putin 233  de persoane si-au pierdut viata in urma violentului seism de sambata noaptea din Ecuador, potrivit unui nou bilant comunicat ieri de vicepresedintele tarii, Jorge Glas.

Bilantul victimelor creste de la ora la ora

”Pentru moment, numarul deceselor confirmate este 77”, a declarat intr-o prima faza, vicepresedintele ecuadorian, adaugand ca ”peste 588 de persoane sunt ranite, mai mult sau mai putin grav”. Ulterior, bilantul deceselor a ajuns, ieri, la 233 de persoane. ”Avem nevoie de sustinerea echipelor de salvatori care au fost trimise din Columbia si Mexic”, a declarat de partea sa presedintele tarii, Rafael Correa, la postul Radio Publica, informeaza RTBF. ”Suntem confruntati cu o tragedie de amploare, un seism de 7,8 pe scara Richter este unul foarte puternic”, a adaugat presedintele, precizand ca a deblocat o suma de aproximativ 600 milioane de dolari pentru a face fata starii de urgenta. ”Fac apel la calm si unitate si imi exprim solidaritatea cu familiile victimelor”, a spus Correa. Cutremurul a zguduit coasta pacifica a tarii si a provocat importante pagube materiale in mai multe provincii, fiind decretata stare de urgenta la nivel national. Seismul a fost resimtit in sudul Columbiei si Peru. Cutremurul s-a produs in zona Pedernales si Cojimies, in provincia Manabi, la o adancime de 20 km, potrivit institutului de geofizica ecuadorian, si a fost urmat de mai multe replici in provinciile Manabi, Santo Domingo de los Tsachila, in capitala Quito. Alerta de tsunami care a fost lansata din cauza ”posibilelor valuri periculoase”, a fost , in final, ridicata.

41 de morti in Japonia

Cel putin 41 de persoane si-au pierdut viata si in Japonia, in urma a doua seisme puternice care au afectat insula Kyushu, informeaza Reuters. Cele doua seisme ( cu magnitudinea de 6,5 si respectiv 7,3) au avut loc joi si vineri, provocand mari pagube materiale. Din cauza ploilor torentiale din regiune, exista riscul unor noi alunecari masive de teren. Ieri, 62.700 de camine nu aveau electricitate, peste 300.000 de locuitori nu aveau apa iar peste 110.000 de persoane au fost evacuate in regiunea Kumamoto. Cele trei centrale nucleare din regiune nu au fost afectate, insa astazi Autoritatea de reglementare nucleara japoneza a anuntat o reuniune extraordinara. Regiunea Kumamoto, direct afectata de cele doua seisme, are un bazin industrial important iar multe uzine, intre care Sony, Nissan si Toyota si-au suspendat productia pentru a evalua pagubele. Premierul Shinzo Abe a anuntat ca 25.000 de militari au fost trimisi in zonele sinistrate. La fel ca Ecuador, Japonia este situata in ”centura de foc” a Pacificului si este frecvent lovita de seisme de amploare.

Insulele Tonga, zguduite si ele

Dupa cutremurele din Japonia si din Ecuador, un al treilea seism a fost inregistrat, ieri, in insulele Tonga, arhipelag aflat in sudul Pacificului. Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a zguduit insulele, a anuntat institutul american de supraveghere geologica (USGS). Epicentrul a fost localizat la 277 sud-sud-est de capitala regatului Tonga, Nuku’alofa, la o adancime de 66 kilometri, a indicat USGS.

author avatar
National
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger