AcasăNewsCurtea de Apel: Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea. Si-a pus garsoniera...

Curtea de Apel: Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea. Si-a pus garsoniera la dispozitia ofiterilor

Cantaretul Ducu Bertzi a fost colaborator al Securitatii, pentru ca nu s-a opus solicitarii ofiterilor de la acea vreme de a-si pune garsoniera in care locuia la dispozitia acestora si nu exista dovada unor presiuni, motiveaza Curtea de Apel Bucuresti (CAB) decizia.

CAB a dat publicitatii, miercuri, motivarea deciziei prin care a admis actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si a stabilit ca Bertzi a colaborat cu fosta Securitate. Potrivit CAB, Bertzi a fost recrutat in 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de gazda a unei case de intalniri avand numele conspirativ „Victoria”.

„In dosar se afla Angajamentul intocmit si semnat olograf de catre parat la data de 28 aprilie 1988, in care se mentioneaza ca se angajeaza sa sprijine organele de securitate, prin punerea la dispozitie a garsonierei in care domiciliaza, colaborare pe care o va desfasura in mod conspirat si in secret”, mai arata judecatorul Curtii, in motivare.

Instanta mai arata ca dosarul contine un Raport cu propuneri de recrutare in calitate de gazda a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, intocmit si semnat olograf de capitanul T.C. de la Securitatea Municipiului Bucuresti, in care se consemneaza ca, „in vederea desfasurarii in bune conditii a muncii cu reteaua informativa, cat si pentru conspirarea intalnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutarii unei gazde de intalniri”.

Potrivit acelorasi note ale ofiterilor de securitate care s-au ocupat de recrutarea artistului, Bertzi a acceptat sa-i ajute, punand la dispozitie cheia de la locuinta. Cantaretul s-a angajat in scris ca nu va divulga colaborarea cu organele de securitate.  „Potrivit acestor dispozitii, colaborator al Securitatii este si persoana care a inlesnit culegerea de informatii de la alte persoane, prin punerea voluntara la dispozitia Securitatii a locuintei sau a altui spatiu pe care il detinea. Rezulta ca pentru a se retine calitatea unei persoane de colaborator al Securitatii in aceasta forma, este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii: inlesnirea activitatii de culegere de informatii de la reteaua informativa sa se faca prin punerea la dispozitia organelor de securitate a locuintei sau a unui alt spatiu pe care il detinea si punerea la dispozitie a spatiului sa se faca in mod voluntar.

Cu privire la prima conditie, se constata ca aceasta este indeplinita chiar daca locuinta pusa de parat la dispozitia securitatii nu era proprietatea sa, intrucat prevederile legale ce definesc notiunea de colaborator al Securitatii, in aceasta forma, nu fac nici o referire la modalitatea juridica in care persoana detinea spatiul respectiv, nereglementand conditia ca spatiul sa fie proprietatea persoanei care il pune la dispozitia securitatii. In consecinta, sunt irelevante in solutionarea cauzei sustinerile din intampinare potrivit carora garsoniera era proprietatea statului comunist, fiindu-i atribuita ca locuinta de serviciu de fabrica la care isi desfasura activitatea”, noteaza judecatorul de caz.

 

author avatar
eNational
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger