Curtea de Apel București a decis că accesul în mall-uri trebuie să se facă și pe bază de test. Astfel că nu doar cei trecuți prin Covid-19 și care sunt vaccinați cu schema completă au voie să intre în centrele comerciale.
Magistrații Curții de Apel București au anulat ultima hotărâre a Guvernului Cîțu de prelungire a stării de alertă, dar și prima hotărâre a Guvernului Ciucă cu același obiect, care este în vigoare în prezent.
Judecătorii au stabilit faptul că accesul în mall-uri și la diverse activități nu se poate face doar pe baza vaccinării sau a dovezii trecerii prin boală, ci și pe bază de test RT-PCR sau test rapid.
Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.
Gheorghe Piperea: „Toți ar trebui să facem teste”
Avocatul Gheorghe Piperea afirmă că hotărârea Curții de Apel București face inutil certificatul verde în actuala formă, pentru că accesul la activitățile pentru care în prezent este obligatoriu acest document se va putea face doar pe bază de test negativ, inclusiv pentru cei vaccinați.
„Marea noutate a acestei hotărâri a CapBuc este că obligă guvernul ca, la următoarele hotărâri de prelungire a stării de alertă, să oblige pe toată lumea la efectuarea unor teste pentru accesul în spații publice, la muncă, în mijloacele de transport în comun etc. Toată lumea, adică și persoanele vindecate, și persoanele vakseenate, și persoanele care nici nu au trecut prin boală, nici nu s-au vakseenat! Așadar, toți ar trebui să facem teste și să ne mișcăm doar dacă avem rezultat negativ!”, scrie Piperea pe Facebook.
„Adevărul este că, așa cum este notoriu dovedit, persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi și pot da boala mai departe, în comunitate. Dacă e să dăm crezare “specialiștilor”, omicronul vieții afectează chiar și persoane vindecate de variantele anterioare ale agentului patogen. Dacă vrem politică de sănătate publică rațională și eficientă, atunci restricțiile trebuie aplicate tuturor celor care ies pozitiv la test (chit că și testele pot fi fals negative).
Din această perspectivă, codul QR devine, oficial și retroactiv, complet inutil. Hotărârea CapBuc (Curtea de Apel București) constată, de fapt, o realitate indeniabilă: țările care au impus obligația vaccinării sau a pașaportului sanitar sunt cele mai lovite de valul V.”, mai scrie avocatul.