AcasăNewsCurtea Constitutionala ii pune piedica lui Basescu

Curtea Constitutionala ii pune piedica lui Basescu

Curtea Constitutionala a decis ca unele prevederi din proiectul de revizuire a Constitutiei sunt neconstitutionale. Printre ele: eliminarea prezumtiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentara si ministeriala, componenta Consiliului Superior al Magistraturii.

Asociatia Magistratilor din Romania afirma ca prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor este un efect logic si un corolar al prezumtiei de nevinovatie, consacrata tot printr-o norma de rang constitutional. Asadar, modificarea preconizata relativizeaza prezumtia de nevinovatie si o goleste de continut, relativizand in acelasi timp si principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate privata, ca drept fundamental.

Judecatorii constitutionali au considerat ca sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele CSM poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CC.

AMR spunea ca propunerea unui numar atat de mare din randul societatii civile (sase fata de doi cat prevede actuala reglementare constitutionala-n.r.) in structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta o diformitate de reglementare in privinta puterii judecatoresti, din moment ce nici o alta putere in stat nu include in structura ei reprezentanti ai societatii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din randul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constitutionale exprese.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 9 iunie, Curtii Constitutionale proiectul legii de revizuire a Constitutiei, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, anunta Presedintia, intr-un comunicat de presa.

 

223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger