AcasăNewsCurtea Constituţională dezbate astăzi sesizările lui Iohannis, PNL și USR privind modificările...

Curtea Constituţională dezbate astăzi sesizările lui Iohannis, PNL și USR privind modificările codurilor penale

Sursa foto Twitter

UPDATE: Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru 4 iulie, sesizările formulate de principalele două partide din Opoziție, PNL și USR şi de Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

–––-

Curtea Constituţională a României (CCR) discută miercuri sesizările depuse de către președintele Ioh PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

CCR a avut pe ordinea de zi, în 22, 28 mai și 4 iunie, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Obiecţiile au fost formulate de președintele țării, de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal (PNL) şi Uniunii Salvaţi România (USR). CCR a amânat dezbaterile pe această speță de trei ori ori până acum.

De asemenea, CCR a avut pe ordinea de zi, în aceleaşi şedinţe, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, obiectorii fiind tot cei numiți mai sus, însă de fiecare dată dezbaterile au fost amânate.

Partidele reclamă peste trei sute de modificări „nocive” aduse Codului penal şi Codului de procedură penală care vin „în contradicţie nu doar cu statul de drept, şubrezind politica penală a României şi favorizând infractorii, dar şi cu Legea fundamentală”.

Semnatarii sesizărilor au invocat atât considerente „extrinseci”, cât şi motive „intrinseci” de neconstituţionalitate şi apreciază că ambele legi sunt neconstituţionale în ansamblul lor. Bunăoară, asupra la Codul penal USR consideră că legea a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, fapt care aduce atingere prevederilor art. 1 alin. (3) şi (5) şi art. 69 din Constituţia României.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger