AcasăNewsCurtea Constitutionala a decis: Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator ...

Curtea Constitutionala a decis: Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator

Mircea Diaconu

CC a hotarat, miercuri, ca Mircea Diaconu isi pierde functia de senator. Decizia este definitiva si irevocabila. Potrivit Curtii, Senatul a incalcat Constitutia in cazul Diaconu.

Mircea Diaconu

CC, cu unanimitate de voturi, a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte Constitutionala, si autoritatea legiuitoare, Senat. CC a decis miercuri ca senatul trebuie sa ia act de incetarea de drept a calitatii de senator a liberalului Mircea Diaconu prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia.

Presedintele Consiliului, Alina Ghica, a decis in 31 octombrie sa sesizeze Curtea privind conflictul intre puterile statului in cazul Mircea Diaconu, respectiv intre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa, la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Alina Ghica arata ca prin decizia definitiva din 21 iunie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul Mircea Diaconu a fost mentinut ca temeinic si legal Raportul de evaluare intocmit de ANI, insa Senatul si-a exprimat votul negativ privind punerea in executare a unei hotarari judecatoresti, desi prin aceasta se confirmase, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului.

Potrivit presedintelui Consiliului, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca in virtutea principiului separatiei puterilor in stat Parlamentul nu are dreptul sa intervina in procesul de realizare a justitiei.

„O imixtiune a puterii legislative care ar pune autoritatea judecatoreasca in imposibilitatea de a functiona, chiar daca numai cu referire la o anumita categorie de cauze si pentru o anumita perioada de timp, ar avea drept consecinta ruperea echilibrului constitutional dintre aceste autoritati. Din aceasta perspectiva, votul negativ exprimat de Parlament constituie o incalcare nu doar a dispozitiilor art. 1 alin. (4) din Constitutie, ci si a celor prevazute de art. 1 alin. (5), potrivit carora in Romania respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”, sustine in sesizare Ghica.

Comisia juridica a Senatului a analizat in sedinta din 11 septembrie scrisoarea inaintata de Agentia Nationala de Integritate referitoare la aflarea senatorului liberal Mircea Diaconu in stare de incompatibilitate si a stabilit ca plenul Senatului este cel in masura sa ia o decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, plenul Senatului a respins posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se afla in stare de incompatibilitate.

author avatar
Alina Costache
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger