AcasăNewsCursul euro, la un nou maxim istoric: 4,4168 lei/euro

Cursul euro, la un nou maxim istoric: 4,4168 lei/euro

Referinta publicata de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele zile, dupa caderea Guvernului Ungureanu, jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv. Cotatiile au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. Referinta s-a plasat luni la 4,3970 lei/euro, reprezentand precendetul nivel record.

Comparativ cu finalul anului trecut, cand euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de miercuri este cu 2,2% mai mare. Economistul ING Bank, Vald Muscalu, considera ca nominalizarea pentru functia de ministru de finante a prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, limiteaza intr-o anumita masura magnitudinea relaxarii fiscale, care pare probabila, mai ales avand in vedere ca premierul desemenat a transmis ca Georgescu va ramane in functie numai pana la alegerile generale din noiembrie.

El se asteapta ca leul sa recupereze o parte din terenul pierdut, iar optimismul din pietele internationale de capital ar putea favoriza aceasta evolutie. Cotatiile monedei nationale au continuat sa atinga niveluri record la inceputul sesiunii interbancare de miercuri, dupa ce marti piata locala a fost inchisa, iar cursul a urcat pana la un maxim de 4,4314 lei/euro, dupa care a inceput sa scada, ca urmare a interventiilor BNR, potrivit dealerilor.

Marti, 1 mai, a fost zi nebancara in Romania, insa jucatorii internationali au tranzactionat euro in raport cu leul pana la un maxim de 4,4675 unitati, spun dealerii. Cu putin timp inainte de ora 13:00, cand BNR anunta referinta, operatiunile se realizau la 4,4155 – 4,4180 lei/euro. Pentru francul elvetian, referinta a urcat miercuri cu 1,63 bani, la 3,6756 lei/franc, un nou maxim din 5 septembrie. La acea data, francul a fost cotat la 3,8133 lei. Cursul pentru dolar a crescut cu 1,66 bani, de la 3,3240 lei/dolar la 3,3594 lei/dolar.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut usor, de la 4,14 – 4,64% pe an la 4,19 – 4,69%. Totodata, au avansat si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 4,18 – 4,68% la 4,26 – 4,76% pe an.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Odata cu trecerea motiunii de cenzura si anuntul privind formarea guvernului de catre USL, sub conducerea lui Victor Ponta, majoritatea analistilor si-au schimbat prognozele si au mizat pe o decizie mai precauta a BNR, cel putin pana la instalarea viitorului cabinet.

author avatar
Ciprian Purice
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger