AcasăNewsUpdate. TAROM anunţă că a ajuns la un acord cu piloții pentru...

Update. TAROM anunţă că a ajuns la un acord cu piloții pentru derularea operațiunilor de zbor în regim normal

TAROM

După o zi mai mult decât dificilă pentru pasagerii care aveau planuri de călătorie, mulți dintre ei având programate concedii, dar care au aflat, ajunși la aeroport, că zeci de curse au fost anulate, luni, din cauza „indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”, situația pare să se fi îmbunătățit. În sensul că, din câte s-a aflat marți dimineață, toate cursele programate marţi, până la această oră, au decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă”, conform planificării.

UPDATE: TAROM anunţă marţi dimineaţă că a ajuns la un acord cu reprezentanţii personalului navigant pentru derularea operaţiunilor în regim normal. După ce luni, zeci de curse au fost anulate din cauza „indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”.

TAROM: S-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială

„Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanții personalului navigant, în urma situației de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, și anunță încheierea unui acord pentru normalitate și derularea operațiunilor de zbor în regim normal. În dimineata zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor.

În continuarea dialogului între Consiliul de Administrație al companiei și reprezentanții personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei”, se precizează într-un comunicat transmis marți dimineață, 9 iulie.

Revenirea la programul normal de zbor

Pasagerii companiei TAROM primesc scuze pentru disconfortul apărut în urma anulării unui număr semnificativ de zboruri, în cursul zilei de luni.

„În urma situației întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM își cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat și depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situație îl are asupra planurilor lor de călătorie.

Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectați de aceste anulări, iar echipa de asistență este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile”, se susține în comunicatul TAROM.


 

Toate cursele TAROM programate marţi până la această oră au decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă”, după ce luni zeci de curse au fost anulate din cauza „indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”, potrivit news.ro. Deşi au existat discuţii între conducerea companiei şi piloţi, încă nu a fost făcut niciun anunţ oficial privind rezultatul acestora.

Curse spre Paris, Cluj Napoca, Heraklion, Amsterdam, Timișoara, Iaşi şi Oradea au decolat conform programului de zbor, notează aceeași sursă.

În ceea ce priveşte sosirile, încă sunt curse anulate, curse interne, ca urmare a faptului ca luni aeronavele care le operau nu au ajuns la destinaţie, pentru a putea reveni cu pasageri.

Ce a spus ministrul Transporturilor

Compania TAROM a anunţat luni anularea a zeci de curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”, după ce iniţial anunţase că trei curse sunt anulate, pe rutele Beirut, Cairo, Amman.

În tot acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni seară, că nu ştie dacă situaţia de la TAROM este „o îmbolnăvire în masă sau o grevă”. Oficialul a afirmat că decizia piloţilor de a se declara inapţi cu scurt timp înaintea zborului este o „împingere la maxim a acestei situaţii” şi a cerut ca situaţia să fie rezolvată luni seară, fiind în curs negocieri. Grindeanu a susţinut că reprezentanţii personalului de bord au cerut o majorare a salariilor cu 40 la sută.

Din câte amintește sursa citată, în cursul zilei de luni, reprezentanţi ai piloţilor au avut mai multe intervenţii televizate în care au reclamat nivelul salariilor, precum şi programul de lucru.

Deocamdată, compania Tarom nu a făcut niciun anunţ oficial referitor la rezultatul discuţiilor cu reprezentanţii piloţilor, la reglementarea situaţiei zborurilor sau la compensaţii pentru cei afectaţi de numeroasele anulări de zboruri.

Anunț despre cursele de luni anulate

De la nivelul companiei Tarom s-a anunțat, luni, 8 iulie, anularea mai multor curse aeriene „din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor”.

„Compania TAROM anunță anularea unor curse din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor. În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului.

Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni – Iași – Otopeni, ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni, ROT261/2 – Otopeni – Istanbul -Otopeni, ROT231/2 – Otopeni – Budapesta – Otopeni, ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt – Otopeni, ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 381/2 – Otopeni – Paris – Otopeni, ROT 415/6 -Otopeni – Madrid– Otopeni, ROT 291/2 – Otopeni – Sofia – Otopeni, ROT 643/4 – Otopeni – Cluj – Otopeni,

ROT 703/4 – Otopeni – Iași – Otopeni, ROT 211/2 – Otopeni – Belgrad – Otopeni, ROT 627/8 – Otopeni – Oradea – Otopeni, ROT 383/4 – Otopeni – Paris– Otopeni, ROT 237/8 – Otopeni – Budapesta – Otopeni, ROT 363/4 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 305/6 – Otopeni – Frankfurt – Otopeni, ROT 607/8 – Otopeni – Timișoara – Otopeni”, s-a transmis, în primă fază, în comunicatul Tarom transmis luni.

Ulterior, într-un update, s-au mai anunțat și alte curse anulate, respectiv: ROT 211/2 – Otopeni – Belgrad – Otopeni, ROT 627/8 – Otopeni – Oradea – Otopeni, ROT 383/4 – Otopeni – Paris– Otopeni, ROT 237/8 – Otopeni – Budapesta – Otopeni, ROT 363/4 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 305/6 – Otopeni – Frankfurt – Otopeni, ROT 607/8 – Otopeni – Timișoara – Otopeni.

„Compania traversează astfel o situație fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de solutii și protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center și o parte dintre piloți și însoțitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operațională și iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activități s-a alocat deja personal suplimentar.

TAROM regretă disconfortul creat și asigură pasagerii că siguranța acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile.

Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor”, s-a mai precizat în comunicatul de luni.

Citiți și: Scandal şi haos pe Aeroportul Otopeni. Cursele TAROM, anulate! Pasagerii au dormit pe jos. Cauzele dezastrului

author avatar
Andrei Coman