Românii care trăiesc din ajutoare sociale vor beneficia de energie electrică non-stop, indiferent dacă achită facturile sau nu. Operatorii de rețea nu vor avea voie să le întrerupă alimentarea cu energie electrică, aceștia fiind considerați clienți vulnerabili.
Ordinul pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienții finali, elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și publicat în Monitorul Oficial, a introdus noțiunea de client vulnerabil, pentru care sunt stipulate drepturi în relația cu furnizorul de energie electrică. Astfel, clienți vulnerabili sunt considerați cetățenii cu venituri reduse, situate până la un prag stabilit de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale. Totodată, este considerat client vulnerabil și titularul contractului de furnizare a energiei electrice care declară pe propria răspundere că la locul de consum locuiește o persoană care, din motive de sănătate, pe baza documentelor eliberate de instituții medicale abilitate, sau motive de vârstă, necesită continuitatea alimentării locuinței cu energie. Furnizorul de energie electrică are obligația să comunice operatorului de rețea în maximum trei zile lucrătoare încadrarea unui client casnic drept client vulnerabil din motive de sănătate/vârstă, iar operatorul de rețea are obligația să țină evidența acestor clienți.
Generatoarele, obligatorii pentru clienții vulnerabili
Operatorii de rețea sunt obligați să asigure gratuit pentru clienții vulnerabili facilități precum accesul la punctul unic de contact adaptat necesităților acestora. La solicitarea clientului vulnerabil care este titular al contractului de furnizare a energiei electrice, relația sa cu furnizorul se poate desfășura prin intermediul unei terțe persoane, desemnată în scris de acesta să realizeze și să transmită autocitirea indexului contorului, să primească facturi sau să depună cereri. Pentru clienții vulnerabili operatorii de rețea trebuie să ia măsuri pentru a reduce la minim întreruperile planificate și să notifice titularului de contract de furnizare, direct sau prin intermediul furnizorului, operatorii de rețea fiind obligați să rezolve cu prioritate întreruperile neplanificate apărute într-o zonă de rețea în care sunt clienți vulnerabili. De asemenea, oparatorul de rețea trebuie să asigure o sursă suplimentară de alimentare a locului de consum în cel mai scurt timp de la momentul în care primește informația de la furnizor privind încadrarea clientului în această categorie. Cea mai controversată prevedere a ordinului este însă interzicerea deconectării de la rețeaua electrică a clienților vulnerabili, inclusiv în situații de criză de energie elctrică. Acest lucru înseamnă că operatorul de rețea nu va putea întrerupe furnizarea energiei electrice nici în cazul neachitării facturilor, așa cum se întâmplă în cazul celorlalți consumatori, ceea ce va avea drept consecință gratuitatea energiei electrice pentru clienții vulnerabili.
In concluzie nu mai muncesti, iei ajutoare de la stat si ai curent moca.Eu ii intreb pe cei care au scos asa o norma, ce fac cu cei care au limuzine la poarta si case cu 20 de camere care iau ajutoare sociale ?
Tare asta. Ce să zic…eu muncesc ca prostu, plătesc facturi, alții stau pe ajutor social și nu plătesc nimic. Benzină, net, telefoane, nu dați gratis la ăștia cu ajutoare sociale? Ăștia cu palate și mertane la ușă ce e cu ei, cine îi ține?