AcasăNewsCuratatori de probe dupa uciderea lui Jamal Khashoggi

Curatatori de probe dupa uciderea lui Jamal Khashoggi

Fii lui Khashoggi, Salah si Abdullah le-au cerut autoritatilor saudite sa le dea corpul acestuia pentru inmormantare

Agenti speciali au fost trimisi din Arabia Saudita in Turcia pentru a sterge si distruge dovezile asasinarii jurnalistului in consulatul saudit din Istanbul, in 2 octombrie, acuza un inalt oficial turc.

Fii lui Khashoggi Salah si Abdullah le au cerut autoritatilor saudite sa le dea corpul acestuia pentru inmormantare

„Credem ca doi agenti au venit in Turcia doar pentru a sterge dovezile despre uciderea lui Jamal Khashoggi inainte ca politia turca sa aiba dreptul sa perchezitioneze”, a declarat oficialul, sub protectia anonimatului. Faptul ca o echipa de ”curatatori” a fost expediata din Arabia Saudita la noua zile dupa crima sugereaza ca oficialii sauditi erau la curent cu planul de ucidere a lui Khashoggi”, a adaugat oficialul. Aceeasi sursa a confirmat informatiile publicate ieri de cotidianul guvernamental turc Sabah potrivit catora un chimist si un expert  in toxicologie au sosit la Istanbul in 11 octombrie pentru a sterge dovezile crimei care a fost ordonata ”la cele mai inalt nivel” al guvernului saudit, a acuzat presedintele turc Recep Erdogan. Saptamana trecuta, parchetul din Istanbul a afirmat ca jurnalistul a fost ucis imediat ce a intrat in consulat iar corpul sau a fost dezmembrat. Potrivit Sabah, incepand cu 12 octombrie, chimistul si expertul in toxicologie au mers „cu regularitate” in consulat timp de o saptamana. Ei au actionat de asemenea pentru stergerea oricarei urme a crimei din resedinta consulului, in apropiere de consulat. Cei doi barbati, veniti, conform Sabah, cu „o presupusa echipa de investigatie”, au parasit Turcia la 20 octombrie.

O delegatie saudita s-a deplasat in Turcia la 12 octombrie pentru discutii privind ancheta asupra mortii jurnalistului, colaborator al Washington Post. Sabah a mai informat ca anchetatorii turci nu au avut acces la consulat si nici la resedinta decat dupa ce chimistul si expertul in toxicologie s-ar fi „debarasat” de cadavru si ai fi actionat pentru eliminarea oricaror urme. In ciuda eforturilor anchetatorilor turci, corpul lui Khashoggi nu este de gasit iar fii acestuia, Salah si Abdullah, le-au cerut autoritatilor saudite sa le restituie corpul pentru ca familia sa-l poata inmormanta. ”Sper ca ceea ce s-a intamplat nu a fost dureros pentru el sau ca a fost rapid si a avut parte de o moarte linistita”, a declarat Abdullah pentru CNN. ”Tot ce dorim acum este sa-l inmormantam in cimitirul Al Baqi din Medina (Arabia Saudita) ”, a precizat si Salah. ”Am vorbit cu autoritatile saudite si sper ca aceasta se va intampla in curand”, a adaugat el. Ieri, la Geneva, statele membre ONU au inceput examinarea situatiei drepturilor omului in regatul saudit, dupa scandalul declansat de asasinarea lui Khashoggi.

author avatar
Tudor Borcea
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger