AcasăNewsCupru Min, vanduta mult sub valoarea de piata

Cupru Min, vanduta mult sub valoarea de piata

Cupru Min Abrud, compania care detine 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, a fost vanduta ieri la licitatie cu 200 de milioane de euro. Suma este de 30 de ori mai mica decat valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni, estimat la peste 6,2 miliarde de euro.

Magnatul Stephen G. Roman a dat 200 de milioane de euro pe cuprul in valoare de 6,2 miliarde de euro

Firma canadiana Roman Copper Corp a fost declarata castigatoare a licitatiei pentru preluarea integrala a capitalului Cupru Min, detinuta de Ministerul Economiei. La licitatie au participat trei firme, iar  valoarea tranzactiei, desi nu a fost declarata oficial, se ridica la circa 200 de milioane de euro.

Cupru dat de pomana canadienilor

Stephen G. Roman

Cupru Min detine mina de suprafata de la Rosia Poieni, unde se afla peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Specialistii sustin ca de la Rosia Poieni s-ar putea exploata circa un milion de tone de cupru. Valoarea potentiala a cuprului de acolo, evaluat la cotatia de pe piata internationala din prezent, de 8.320 de dolari/tona, se ridica la 8,3 miliarde de dolari (6,27 miliarde de euro).  Este drept, nu toata cantitatea este exploatabila, dar investitorul va plati statului o redeventa  infima, de cel mult 6% pentru cuprul extras.

Afaceri vechi cu Romania

Roman Copper Corp este controlata de omul de afaceri Stephen G. Roman, unul dintre cei mai puternici magnati canadieni  din minerit. Roman mai detine si  o firma din sectorul aurifer, Harte Gold, si este membru in board-urile mai multor companii din sectorul energetic si minier, printre care Exall Energy Corporation, Silvermet, Gold Eagle Mines si Global Atomic Fuels Corporation. In anii 80, Nicolae Ceausescu i-a permis tatalui magnatului canadian,  Stephen B. Roman,  sa faca explorari la zacamantul de la Rosia Montana,  si sa faca prospectiuni pentru dezvoltarea  mineritului de uraniu si de carbune in Romania.

author avatar
Arpad Dobre
849 afisari

2 COMENTARII

  1. pacat de bogatiile tarii… in loc sa fie apreciate la adevarata valoare… sunt vandute pe preturi de nimic.. si ajung pe mana cui nu trebuie

  2. Eh, super. „Multumita” lui Ceausescu, uite ce se intampla. Nici dupa moarte nu ne lasa. Parca maine-poimaine vad ca si RMGC – alta firma canadiana care vrea sa faca un iaz de decantare la Rosia Montana – o sa primeasca acord, si-atunci sa vezi toate frumusetile Rosiei Montane si a intregii zone inconjuratoare distruse si transformate intr-un mare iaz de decantare. Plus de asta, mai dam si 95% din bogatiile gasite canadienilor. Si ne mai miram ca suntem unde suntem. Unii oameni zic ca nu au unde munci, decat la firma RMGC. RMGC nu e solutia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger